Menu

In gesprek met: Marjorie Woudenberg

Oprichter Vrouwen in de Techniek

platform-vrouwen-techniek-Marjorie-Woudenberg-002

Je hebt het platform Vrouwen in de Techniek opgericht. Wat was de drijfveer achter deze stap?

Ik kom uit een technische familie en vind dit een prachtige branche. Zo’n vijf jaar geleden merkte ik toch dat wij een aantal dingen echt anders moeten doen, ten aanzien van vrouwen. Er wordt ‘geklaagd’ dat we te weinig mensen in de techniek hebben, maar ondertussen zorgen wij niet dat de achterdeur dicht blijft. Ook zijn veel bedrijven nog niet goed ingespeeld op werken met vrouwen. Ik heb ervaring met arbeidsmarkt campagnes en zag vijf jaar geleden dat wij hier als collectief nog veel kunnen verbeteren. Tegelijkertijd verbaasde mij het ook dat er nog zo weinig aandacht is vrouwen in onze branche, of je het nu hebt omtrent advies en omscholing naar de techniek, tot het enthousiasmeren en inspireren van jongeren en starters. 

Voor mij het moment geweest om al deze facetten te benaderen met het platform Vrouwen in de Techniek.

Je noemde eerder het tekort aan personeel in de techniek. Hoe draagt jullie platform bij aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt?

Vrouwen vormen een enorm potentieel dat nog onvoldoende tot zijn recht komt in onze branche. Door vrouwen aan te moedigen om voor technische studies en beroepen te kiezen, willen we niet alleen het aandeel vrouwen in de sector vergroten, maar ook bijdragen aan het oplossen van het personeelstekort. Dit doen we onder andere door samen te werken met opleidingsinstituten en zij-instromers te ondersteunen bij hun omscholing. 
Met onze community krijgen we wekelijks berichten van vrouwen die zich willen omscholen – hen zetten we in contact met onze aangesloten (technische) partnerbedrijven. Ook krijgen we vaak verzoeken van vrouwen die een meer vrouwvriendelijk – technisch bedrijf zoeken, die we vervolgens in contact zetten met onze aangesloten partnerbedrijven. 

Tegelijkertijd helpen wij onze partnerbedrijven in het verbeteren van hun employer brand, waardoor zij uiteindelijk ook zelf beter worden in het aantrekken van vrouwen. Dit in combinatie met ons advies naar bedrijven rondom het behoud van techniekvrouwen, zorgt voor een hogere instroom én een lagere uitstroom. Win – win voor iedereen. 

Maar een van de mooiste dingen vind ik nog steeds het delen van de verhalen van huidige vrouwen in de techniek. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het inzetten van rolmodellen werkt en het is onwijs mooi om telkens weer te zien hoe vrouwen hierin zelf willen bedragen. Laat ik het zo zeggen, ik zie dat een groot deel van wat wij doen, te danken is aan al die huidige techniekvrouwen die helpen om andere (jonge) vrouwen te enthousiasmeren ook te starten in de techniek.

Kun je momenten noemen waar je met trots op terugkijkt?

Dat zijn er héél veel, maar laat ik er drie noemen; ik blik met enorm veel trots terug op de eerste beginperiode waarin er echt veel techniekvrouwen naar voren stapten om een actieve rol te nemen in de community. Het bevestigde mijn gevoel dat er echt behoefte is aan ons platform.
Ten tweede ben ik trots op hoe wij gevonden worden door zij – instromers en word ik enorm blij als we horen dat er wederom een nieuwe vrouw gestart is via ons netwerk. Als laatste ben ik trots en tegelijkertijd dankbaar op de technische bedrijven die zich bij ons aansluiten, elk jaar weer. Het is voor ons ook een signaal dat steeds meer bedrijven hun verantwoordelijkheid pakken.

Hoe helpt het platform bedrijven om diversiteit en inclusie te bevorderen?

We werken nauw samen met bedrijven om hen bewust te maken van het belang van diversiteit op de werkvloer.  Het is onze missie om niet alleen vrouwen aan te trekken, maar ook om te zorgen dat ze zich in technische bedrijven thuis voelen en kunnen groeien. We hebben nu twee keer een grootschalig onderzoek gehouden, waarin o.a. naar voren kwam wat vrouwen belangrijk vinden in een (technische) baan – en werkgever. Dit hebben we gebruikt om bedrijven te adviseren om beter in te spelen op techniekvrouwen binnen hun organisatie. 

We kunnen met zijn allen wel hard werken aan de instroom, maar als er de uitstroom van vrouwen groot blijft schiet het niks op. Maar ik ben heel blij om te zien dat hier de afgelopen jaren echt verbeteringen zichtbaar zijn, dat horen we ook steeds meer vanuit onze community. 

We helpen bedrijven verder met praktische tips rondom diversiteit en inclusie, van het schrijven van inclusieve vacatureteksten tot stappen maken rondom verbetering van de bedrijfscultuur.

Wat is je toekomstvisie voor het platform en diversiteit in de technische sector?

Ons doel is om het aandeel vrouwen in de techniek te laten groeien naar minimaal 20%. Maar dat is slechts een tussenstap. Uiteindelijk hopen we dat de technische sector een plek wordt waar gendergelijkheid vanzelfsprekend is, en waar iedereen—ongeacht geslacht—de kans krijgt om zijn of haar talenten maximaal te benutten.
En op de korte termijn kijk ik natuurlijk gewoon weer heel erg uit naar alle inspirerende verhalen die er gaan verschijnen dankzij alle betrokken technische partners en techniekvrouwen. We blijven ons netwerk groeien en ondanks externe factoren op het gebied van diversiteit en inclusie, blijven wij er altijd stevig tussen staan.