Techniek&.. Spektro
Jongeren kiezen in Nederland nog veel te vaak een traditioneel mannen- of vrouwenberoep.
De Onderwijsraad stelt dat dit vooral bepaald wordt door de opvoeding. In deze rubriek komen veel onderwerpen aan bod waarmee we als ouder kinderen op een speelse manier in aanraking kunnen laten komen met de wereld van de techniek.
Ontmoet Jenny, 36 jaar, moeder, docent, en voorvechter voor meer meiden in de techniek.
De elektrogoochelaar.
“Mama, wat is elektriciteit?” Hij weet dat hij bij mij terecht kan met alle mogelijke vragen, en dat we dan samen op zoek gaan naar het antwoord. Ik begin een relaas over stroom, en spanning, en draadjes, en lading, maar merk uiteraard dat mijn uitleg niet erg tot de verbeelding spreekt. Eerlijk gezegd heb ik dat gevoel ook altijd gehad; ik ben meer van de tastbare dingen. Tot ik de elektrodozen van Spektro ontdekte in de kringloopwinkel.
Met behulp van simpele bouwtekeningen maak je elektrische schakelingen door de verschillende felgekleurde componenten en verbindingen met drukknoppen op elkaar te drukken. Wanneer een schakeling is gemaakt kan er op het thema gevarieerd worden door bijvoorbeeld geluid zachter te maken door het plaatsen van een (grotere) weerstand. Spelenderwijs worden kinderen meegenomen in de wereld van elektrotechniek en leren ze over polariteit, weerstand, serie- en parallelschakelingen, en helaas ook af en toe over kortsluiting en het vervangen van een zekering. Maak je niet druk; het is niet moeilijk, mama en papa leren het net zo snel!
De Spektro dozen komen in verschillende samenstellingen en wij zijn begonnen met de Spektro mini, maar je kunt het zo gek maken als je wilt met sets als “Moving Magnets” “Light Show” of “RC Car”. De set die wij het meest gebruiken is de Starter (35,90 euro bij bol.com). Met een motor met propeller, lampje, ledje, drukknop, geluids- en lichtgestuurde schakelaar, luidspreker en een heleboel verbindingsstukken heb je meteen meer dan genoeg onderdelen om te variëren. Elektriciteit is onzichtbaar, maar daardoor ook magisch en het roept gegarandeerd verwondering op wanneer de kring wordt gesloten en de luidspreker een sirene laat horen wanneer je met een lampje op een lichtsensor schijnt. De lichtknopjes in huis zijn geen mysterie meer, en de afstandsbediening met de tv ook niet want daar zit namelijk ook “gewoon een sensor in”. Dit soort wijsheden zijn geen luxe meer in deze tijd, maar een voorwaarde voor een kind dat opgroeit in een wereld waarin 21th century skills onmisbaar zijn.
Wanneer je kind gek is op puzzelen, overweeg dan een Spektro doos in plaats van een Frozen of Cars puzzel deze feestdagen. Alle kinderen houden ervan resultaat te zien van hun eigen handelen. Wanneer dat resultaat komt in de vorm van een helikopter die opstijgt en door de kamer vliegt kan het niet meer mis, hoe cool Frozen en Cars ook zijn.
Bij mij thuis is het in ieder geval een blijvertje. Ook vriendjes en buurmeisjes laten zich graag verrassen door dit speelgoed en zoonlief pronkt graag met zijn verworven elektronica kennis. Wanneer ik nu de radio niet werkend krijg via de Chromecast en de Sonos omdat de accu van mijn telefoon weer eens leeg is, zegt hij: “Mama, zal ik even een radio voor je bouwen?” en vijf minuten daarna: “Wil je hem mét of zonder afstandsbediening?”.
Merk: Spektro
Leeftijd: vanaf 5 jaar (eerder ook goed te doen met begeleiding!)
Te koop: bol.com (zoek op Spektro)