Menu

"Als vrouw in de techniek kun je te maken krijgen met onbewuste vooroordelen, maar het gaat er vooral om hoe jij daar mee omgaat!"

Lees hier het verhaal van Christianne Thomas, Maintenance Engineer bij Johnson & Johnson Leiden, bij Sodexo Technical Services. Sodexo Technical Services is Hoofdpartner van Vrouwen in de Techniek en is zich er van bewust dat het hebben van een divers team zorgt voor werkgeluk, optimaal teamwork en tevreden klanten. Wij stellen jullie graag voor aan Christianne, die je vertelt waarom ze de techniek is in gegaan en wat ze zoal doet in haar baan bij Sodexo.

Christianne Thomas, Maintenance engineer voor Sodexo op het account Johnson & Johnson, had eigenlijk voor het eerst echt te maken met de onbewuste vooroordelen over vrouwen en techniek toen ze bij een grote aannemer werkte. “Bij de aannemer vonden zij het best raar dat je als vrouw in de techniek werkte; sommigen dachten dat ik de secretaresse was.” Christianne werkt inmiddels bijna vier jaar als maintenance engineer op het account in Leiden, waar ook de locaties Amersfoort en Breda onder vallen. Op alle locaties werken beheertechnici die de panden in de gaten houden en ervoor zorgen dat daar alles geregeld wordt. Het grote overzicht, van wat er preventief gedaan moet worden voor de elf panden, is voor Christianne. 

Zij doet dit aan de hand van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en kijkt tien jaar vooruit. “Dat doe ik als enige vrouw op het account. Als je het dan over de onbewuste vooroordelen over vrouwen en techniek hebt, dan vind ik het soms best hard werken om als vrouw een boodschap over onderhoud of investeringen over te brengen. De vooroordelen zijn niet heel erg zichtbaar. Ik denk ook niet dat veel mensen zich daar bewust van zijn, maar ík merk het wel. Er wordt bijvoorbeeld altijd een controlevraag gesteld. Ze vragen bijvoorbeeld: weet je het zeker? Of: we hebben het nooit zo gedaan, dus waarom zouden we het nu anders doen? Ik denk dan: ik heb ervoor geleerd en heb inmiddels genoeg praktijkkennis opgedaan en weet dat het zo werkt.” 

Christianne haalde als jong meisje bij haar vader in de schuur al van alles uit elkaar. Het was dan de kunst om het weer goed in elkaar te zetten. Na haar middelbare school is ze de opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Haagse Hogeschool gaan doen. “Dat is eigenlijk werktuigbouwkunde met een commerciële inslag.” Daarna volgde de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de TH in Rijswijk. Na verschillende banen in de techniek kwam ze bij Sodexo terecht. Dat was precies de baan die zij zocht. “De uitdaging in mijn huidige functie is om de mensen op de werkvloer en de mensen die over het budget gaan, in laten zien wat de waarde is van hun installaties. Dat investeren aan de voorkant meer oplevert dan er aan de achterkant geld in steken als er een probleem is. Dus preventief zaken regelen om bedrijfszekerheid en goede conditie te waarborgen.“

Christianne juicht het toe dat steeds meer vrouwen in de techniek gaan werken. Haar boodschap voor deze meisjes en vrouwen is: “Werken in de techniek is een hele mooie uitdaging. Je moet wel mondig zijn en kritische vragen durven stellen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je met onbewuste vooroordelen te maken kunt krijgen, maar het gaat er vooral om hoe jij daar mee omgaat!”

Wordt jij de nieuwe collega van Christianne?

Werken bij Sodexo Technical Services staat voor plezier, samenwerken en persoonlijke ontwikkeling. Je komt op de mooiste plekken van Nederland en werkt samen met een team van enthousiaste collega’s in een prettige werksfeer. Als Hoofdpartner van Vrouwen in de Techniek maakt Sodexo zich sterk voor een diverse workforce waarin jij jezelf kan zijn.