Menu

Een gesprek met Barbara en Fatema, werkzaam bij Sophia Engineering

Dat onze Hoofdpartner InWork door heel Nederland techniekvrouwen heeft werken weten jullie inmiddels al. Wij vinden het dan ook enorm mooi om met regelmatig inspirerende én leuke verhalen met jullie te delen van deze techniekvrouwen. 

Met plezier delen wij dan ook twee korte verhalen met jullie van Barbara en Fatema, werkzaam bij Sophia Engineering. Twee vrouwen die niet uit Nederland komen, maar hier met veel enthousiasme werken; het geeft ons een nieuwe blik over hoe zij naar de Nederlandse techniek branche kijken en de rol van techniekvrouwen. Veel lees plezier!

Het verhaal van Barbara

Barbara heeft architectuur gestudeerd in Barcelona en werkt nu als technisch tekenaar.

Voor Barbara is het heel normaal dat vrouwen een technisch beroep uitoefenen. Ze komt zelf uit Polen en Spanje en daar is het heel normaal dat vrouwen ook technische beroepen/studies doen.

Ze vindt het dan ook een slechte zaak dat dit in Nederland niet zo vanzelfsprekend is. Ze schrok er zelfs van dat Vrouwen in de Techniek nodig is.

Voor Barbara is het heel simpel, ‘’je bent wie je bent’’. Als je goed bent in Techniek dan is dat het belangrijkste, het maakt niet uit of je man of vrouw bent.

Barbara geeft wel aan dat het belangrijk is dat mannen de ruimte geven voor vrouwen om zich te ontplooien en hun werk te doen. In sommige bedrijven waar zij heeft gewerkt heerste een cultuur die redelijk vrouwonvriendelijk was. Barbara zegt dan ook: Om meer vrouwen in de techniek te krijgen zullen de mannen ook hun best moeten doen.

Ze geeft het advies aan jonge vrouwen om gewoon te doen wat ze leuk vinden! Dit heeft ze zelf ook altijd gedaan en heeft haar veel goeds gebracht!

Aan de vrouwen in het algemeen wilt Barbara nog meegeven dat ze zich moeten uitspreken wanneer ze zich niet op haar gemak voelt op de werkvloer. Het is dan de taak van de collega’s om hier ook daadwerkelijk op te handelen.

Bij Sophia werken inmiddels 5 dames (twee vanuit InWork) in een technische functie. Dit heeft veel gedaan voor de dynamiek op de werkvloer.

De bedrijfsleider van Sophia Engineering, Sander Eversdijk  ziet ook echt verbetering in de manier van werken sinds er dames zijn bijgekomen. Hij vindt diversiteit op de werkvloer enorm belangrijk.

Het verhaal van Fatema

Fatema is geboren en opgegroeid in Syrië. Haar vader was bouwkundig assistent en maakte de berekeningen voor veel soorten projecten. Op deze manier kwam zij al vroeg in aanraking met techniek. Het talent voor rekenen en wiskunde heeft ze van haar vader geërfd. Ze is dan ook erg goed in wiskunde en vond dit al op jonge leeftijd erg leuk. In Syrië heeft ze Civiele techniek gestudeerd en is 8 jaar geleden naar Nederland gevlucht. Ze woont samen met haar man en drie kinderen.

Bij Sophia Engineering was Fatema de eerste vrouw in een technische functie. Daarna zijn er nog 4 vrouwen bijgekomen! Het was zeker wennen om als enige vrouw tussen al die mannen te werken. Omdat Fatema goed met mannen kan omgaan was dit voor haar geen probleem.

Fatema werkt als technisch tekenaar en haar werkomgeving is dus een kantoor. Ze merkt dat de dynamiek is veranderd naar mate er meer vrouwen bij Sophia kwamen werken. Ze vindt het een erg fijn bedrijf en het ze denkt dat het een goed voorbeeld is dat vrouwen en mannen heel goed samen kunnen in de technische beroepen. Iedereen leert van elkaar en de diversiteit versterkt het team.

Ze vindt het belangrijk dat de verhalen van de vrouwen in de techniek gedeeld worden om zo ook de jonge meiden te bereiken. Ze wilt deze meiden dan ook het volgende meegeven: ‘’Laat je niet tegenhouden door vooroordelen of negatieve verhalen, het werken in de techniek past net zo goed bij een vrouw als bij een man. Het levende bewijs vind je bij Sophia Engineering!’’.

Hebben de verhalen van Barbara en Fatema jou ook enthousiast gemaakt voor een baan in de techniek? Aarzel dan niet, je bent welkom in de mooist branche van Nederland! Neem contact op met onze Hoofdpartner InWork als je niet weet waar je moet beginnen, zij helpen jou met plezier verder.