Menu

Hoi! Ik ben Wendy en ik ben 46jaar.

Opleiding – 1e monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit op het ROC Tilburg. ​

Vertel eens Wendy hoe ben jij in de installatietechniek gekomen?

Mijn eerste echte baan was bij een transportbedrijf als enige dame, daarna ben ik als politieagente gaan werken. Je kan wel zeggen dat ik gewend ben om met mannen te werken. Echter na 13 jaar bij de politie werken, was ik meer op zoek naar een rustigere omgeving. Ik had echt geen idee wat ik wilde doen op dat moment. Ik kreeg een tip van iemand om niet op functienaam te zoeken maar te kijken wat er mijn omgeving te vinden was aan vacatures. Toen ik dat deed zag ik een overvloed aan technische vacatures.

“ Zou ik, wil ik, kan ik? Waren de vragen die direct bij mij opkwamen.”

Mijn vader was elektromonteur en hij heeft mij en mijn zus altijd verteld eerst iets zelf te proberen, want hulp kan je je altijd nog vragen. Bovendien vind ik het leuk dingen te maken, te creëren en mensen te helpen. Ik heb toen besloten om de technische kant op te gaan.

Monteur, installatie, woningbouw utiliteiten

De eerste stappen in de installatietechniek als zij-instromer

De eerste stappen die ik heb gemaakt is mij aanmelden bij een leerbedrijf en bij een ROC om een opleiding te volgen. Ik kon per september beginnen en ik voelde me direct thuis bij het leerbedrijf waar ik begon. Vanaf dag 1 leerde ik al heel veel nieuwe dingen die ik direct in de praktijk kon toepassen. Door bezig te zijn, kwam ik er steeds meer achter dat ik richting woningbouw, renovatie en domotica wilde gaan. Vandaar dat ik ook overgestapt ben naar die richting.

Wat wel even wennen was dat ik opeens met 16 en 17 jarige in de klas zat, maar omdat ik een BBL traject volgde zat ik maar 1 dag in de week op school. Verder leerde ik veel zelfstandig en hierdoor kon ik zelfs mijn tweede jaar overslaan en daar ben ik enorm trots op!

We zijn nu reuze benieuwd wat je op dit moment doet.

Bij mijn huidige werkgever zijn we op dit moment bezig om een oude kazerne om te bouwen naar appartementen. Elk appartement krijgt een compleet nieuwe technische installatie, zoals nieuwe;

 • Leidingen
 • Bedrading
 • Meterkast
 • Schakelmateriaal

Dagelijks werken we per koppel in een appartement en doen we alle werkzaamheden van begin tot eind. Terwijl we de appartementen voorzien van nieuwe installaties wordt er tussendoor ook gewerkt aan de technische voorzieningen voor de lift en het trappenhuis.

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie?

 • Netjes werken, het meeste wat we maken zit in de muren maar het schakelmateriaal is wel zichtbaar. (Een scheef stopcontact is natuurlijk geen gezichtJ).
 • Goed kunnen communiceren, mensen uitleggen wat je hebt gedaan als ze een storing hebben gehad of als er een nieuwe keuken of badkamer komt waar de elektra moet worden aangepast.
 • Oog voor detail,
 • Verder vind ik als vrouw dat het heel handig is als je lekker gevat bent. Dat je de mannen kunt verrassen met een raak antwoord als ze een maffe opmerking maken.

Wat vind jij belangrijk om mee te geven aan starters in de techniek?

Dat er zo weinig vrouwen zijn in de techniek vind ik jammer. Ze zijn een welkome aanvulling want vrouwen zien dingen toch net even anders.

Praktische zaken in bijvoorbeeld keukens en badkamers. Dat we net ff wat meer oog voor detail hebben. En als je denkt dat het een zwaar beroep is, dan vergis je je. Om een draad te trekken moet je soms veel kracht zetten, maar als me dat echt niet lukt vraag ik gewoon een collega om te helpen. En dat doen ze graag.

Ik vind het heerlijk tussen de mannen te werken. Pats boem hun mening eruit als ze ergens niet mee eens zijn, en dan is het klaar. Gewoon recht voor de raap. Maar daar moet je wel tegen kunnen. Mijn motto daarin is, doen ze lomp tegen mij dan doe ik lomp terug. Bij mij heeft dat altijd goed gewerkt.

Heb je tot slot nog een advies die je wilt meegeven voor mensen die graag in de techniek willen werken?

Als je twijfelt, kun je eens vragen of je een dag mee mag met een monteur.

Er zijn genoeg bedrijven die monteurs nodig hebben en graag de moeite willen doen je rond te leiden in het vak. Probeer dan ook die dag zoveel mogelijk te vragen om een goed beeld te krijgen. Zelf heb ik mijn eerste bedrijf op stagemarkt.nl gevonden. Op deze website is makkelijk te zien welke bedrijven leerlingen aannemen.

Twijfel je nog steeds? Niet doen, techniek is een kei gave wereld waarin je kunt blijven leren en ontwikkelen, waarin je kunt groeien en carrière maken.

20210122_113206
Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft het verhaal van Wendy jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek. 

 • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
 • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
 • Of  zoek je een opleiding als zij – instromer?
 • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Wij zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op