Menu

Hoi! Ik ben Jakobien Fabriek

Mijn studie was Chemische Technologie

Mijn huidige functie is Proposal engineer

DSC_8950

Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Vanaf voortgezet onderwijs had ik moeite met de keuze wat ik zou willen worden. Waarbij ik altijd al erg sterk was in de analytische vakken zoals natuur- en wiskunde.  Zodoende de keuze gemaakte voor de opleiding Biomedische-, chemische- en laboratoriumwetenschappen, mede omdat deze studie nog meerdere richtingen had om na het eerste jaar uit te kunnen kiezen.

In het eerste half jaar al snel gekozen voor de richting Chemische Technologie, de medisch en chemische richting naar werktuigbouwkunde.

Na het afstuderen terechtgekomen in een productiebedrijf van fittingen voor de installateur. Niet vanwege mijn ervaring van toen, maar omdat de technisch directeur potentie zag en mijn afgeronde HTS-opleiding genoeg vond om mij een kans te geven. Ik maakte toen vooral kostprijsberekeningen van producten en investeringsvoorstellen voor nieuwe investeringen van machines.

Na > 5 jaar begon oa de reistijd op te wegen en keek ik verder en vond ik een machinebouwer als werkgever dichterbij, de andere kant van leveranciers waar ik investeringsvoorstellen had geschreven.

Daar begonnen als Cost Engineer, het uitrekenen van prijzen voor ontworpen machineconcepten voor projecten in de Automotive. Na 9 jaar met alle geworven kennis en kunde de overstap gemaakt om ook zelf de techniek van de concepten uit te diepen als Proposal engineer.

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Mijn werk bestaat uit het vertalen van de wens van de klant naar een technisch passend en goed werkend concept, wat ook naar wens van de klant is en in zijn/ haar budget past.

In de business voor Automotive is de balans van het machineontwerp,  efficiënte lasbaarheid met het aantal robots en maakbaarheid van een product erg bepalend.

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Ik heb meerdere projecten waar ik aan werk per week. Waarbij ik zowel techniek qua maakbaarheid en scope van een project bepaal tot de prijs. Merendeels bureauwerk, waarbij ik specialisten op hun vakgebied inschakel voor evt. risico’s. Uitsluiten van risico’s hoort er immers ook bij. Ik werk veel samen met  de sales engineers, welke naast het technische deel op het vlak van ‘sales’ afstemming met de klant doen.

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie

Mijn binnenkomst in de techniek is het behalen van een technische opleiding geweest. De meest passende richting heb ik pas later gevonden.

De  moeilijkheid is het  leren omgaan met de technische risico’s die je niet weet, adresseren of ze financieel en technisch een groot risico zijn of er eigenlijk minder toe doen. Met name ook de juiste mensen intern vinden voor de juiste expertises, zonder hun tijd te verdoen omdat het aanbieden van een project niet altijd een opdracht oplevert.

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Durf te vertrouwen waar je sterk in ben. Als je nog niet weet welke richting je exact weet, helpt het als je weet waar je sterk in bent, Het hebben van een bepaalde niveau geeft je verder ook nog mogelijkheden.

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt

Techniek is mooi! En er zijn ook meer mogelijkheden dan werken met je handen of alleen maar op de werkvloer en in het veld om met techniek bezig te zijn.  Ook op kantoor, zonder ultiem specialisme, is de invulling van technische banen met de diversiteit van vrouwelijke werknemers een aanvulling!

Ben jij na het lezen van het verhaal van Jakobien ook zo enthousiast geworden voor een studie of baan in de techniek?

Wij kunnen het begrijpen dat je ben geïnspireerd door Jakobien en graag meer wilt weten over een studie of baan in onze prachtige branche. Kijk dan vooral eens rond op ons platform, of stuur een bericht, dan helpen wij je met plezier verder!