Menu

Interview Chantal Schinkels

Auteur van het boek de IT Girl en aanjager van meer vrouwen in de Tech

de-it-girl-boek-980x1502
Foto credits bycarlijn.jpg

Je hebt onlangs een boek uit gebracht, de IT Girl. Vertel eens, waar gaat het boek over?

Het boek gaat over het leven op een mannen gedomineerde werkvloer. Specifiek gericht op de tech(niek). het bestaat uit drie delen. Het eerste deel geeft eigenlijk antwoord op de vraag waarom we nog steeds denken dat de tech(niek) een echt mannenberoep is. En waarom het eigenlijk zo moeilijk is om daar verandering in aan te brengen. Je leest waarom vrouwen uitvallen zodra ze gaan werken in een tech bedrijf. Het tweede deel staat vol met tips en informatie hoe je toch die carrièreladder op kan klimmen. Natuurlijk zou het fijn zijn als we het huidige systeem kunnen fixen. Maar dat duurt nog wel even. Daar moeten we als vrouw natuurlijk niet op wachten. Ik heb vooral gekeken naar tips waarbij je jezelf niet compleet hoeft aan te passen. Het laatste deel staat in het teken van de mannen en vind je een manifest.

Ik heb geprobeerd alles te onderbouwen met feiten en wetenschappelijk onderzoek. Daarmee wilde ik voorkomen dat bepaalde uitspraken snel afgeserveerd konden worden.

Waarom is het voor jou belangrijk om je zo actief in te spannen voor meer vrouwen in de tech sector?

Ik was mij in eerste instantie helemaal niet bewust van zaken zoals ‘onbewuste vooroordelen’ en dat je anders behandeld zou kunnen worden, simpelweg omdat je een vrouw bent in een technische omgeving. Totdat ik erachter kwam dat ik minder salaris kreeg dan mijn collega’s. Ik was in eerste instantie zo ontzettend verbaasd. Daarna kwam boosheid en uiteindelijk teleurstelling. Het heeft grote impact gemaakt. Ik gun echt niemand dit gevoel.

Daarnaast zie ik de voordelen van meer vrouwen in de tech. Naast de voordelen voor het bedrijf waar ze werkzaam zijn zie ik een heel groot voordeel voor de vrouwen. Met een baan in de tech kun je financieel onafhankelijk worden. Enorm belangrijk in deze tijd.

De techniek en tech sector zijn sterk met elkaar verbonden – en beide sectoren hebben meer vrouwen nodig. Heb jij nog tips en tricks hoe wij hier als branches aan kunnen werken?

Er is momenteel veel te weinig aandacht (geweest) voor het behoud van vrouwen in de tech. En dan blijf je dweilen met de kraan open. Dat begint overigens al in het onderwijs. Als ik de verhalen daar hoor dan springen de tranen in je ogen. Hetzelfde geldt voor de werkvloer.

Nieuwe generaties beginnen de werkvloer te betreden. Generaties met andere normen en waarden. Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt, een uitspraak van Einstein. Ik geloof echt dat als je als bedrijf hier niet mee aan de slag gaat je de boot gaat missen.

Als je iets zo mogen zeggen tegen starters, jonge meisjes en vrouwen die nog twijfelen aan een baan in de tech sector, wat zou dit dan zijn?

Zoek je een creatieve baan waarbij je niet alleen probleemoplossend bezig bent maar ook nog eens enorme maatschappelijke impact kan maken dan is een baan in de tech sector echt iets voor jou.

Of het nu in de digitale tech of fysieke tech is, bedrijven staan om je te springen.