Menu

Hoi! Ik ben Cobianne Lodder

Studie: Technische Bedrijfskunde – Zuyd Hogeschool Heerlen

Functie: Manager HR & Organization Development bij Groba b.v. de Cheese Processing Expert te Nederweert

Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Nu terugkijkend had ik als kind al ruimtelijk inzicht, denk aan huttenbouwen of parcoursen uitzetten. Ik speelde niet met poppen maar buiten, met knutselspullen, auto’s en blokkendozen. Met mijn kinderfeestjes wilde ik altijd een ‘ruige doe-activiteit’ doen waar mijn vriendinnetjes juist wilden tutten. Op de basisschool en middelbare school waren de vakken tekenen en techniek mijn lievelingsvakken. In de bovenbouw van de havo dien je een vakkenpakket te kiezen. Ik koos voor het pakket N&G en N&T (Beta georiënteerd). Tijdens het bezoeken van diverse open dagen sprak technische bedrijfskunde (TBK) mij meer aan dan bedrijfskunde. Voor mijn gevoel was bedrijfskunde gefocust op economie en hier had ik destijds geen feeling mee. Technische bedrijfskunde, zegt het al, was meer gefocust op techniek. Daarnaast was het een pré dat je gedurende deze studie 3x een half jaar stage liep t.o.v. 2x een half jaar bij andere studies. Gedurende de TBK introductie week werd al snel duidelijk dat het een opleiding was die toen veel mannen volgden. Ik was dan ook de enige dame in de klas. Ik vond het totaal geen probleem. Mannen zijn recht voor zijn raap en duidelijk. In de techniek werken over het algemeen ook alleen maar mannen. Zij hebben van nature toch een andere houding dan vrouwen. Ik zou totaal niet gelukkig worden in de zorg of het onderwijs.

Gelukkig zit hier een kentering in en kiezen steeds meer vrouwen voor de techniek. Ook nu bij GROBA proberen we meer en meer vrouwen aan te stellen en ik moet zeggen dat lukt goed. Afgelopen 3 jaar was 70% van de nieuwe medewerkers vrouw.

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Mijn rol is een gecombineerde rol. De naam ervan is Manager HR en Organization Development (OD). Kijkende naar mijn achtergrond en opleiding vinden anderen het apart dat ik in HRM werk. Echter het onderwerp gedurende mijn eerste stage, van de opleiding technische bedrijfskunde, was HR gerelateerd en dit was terugkijkend het zaadje dat geplant is waar ik nu ben. Ik vind het belangrijk dat de mensen binnen bedrijven centraal staan, zonder hun kan een primair proces niet doorlopen worden, komt er aan het einde van het proces geen product uit. Op het gebied HR houdt mijn rol in om de HR processen te digitaliseren en optimaliseren. Om mijn rugzakje op beide vlakken goed gevuld te hebben, heb ik eind 2020 een HBO opleiding HRM afgerond. Op het gebied Organisatie Ontwikkeling komt mijn Technische Bedrijfskundige kennis goed van pas. Dit gedeelte concentreert zich op het in beeld brengen en het verbeteren van de huidige processen binnen Groba. Zowel op strategisch als operationeel niveau. Dit is ontzettend breed, groot en divers maar het past feilloos bij mij als persoon.

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Geen enkele dag is hetzelfde. Vaak ik weet ik wel wat ik graag wil afronden die dag maar door de combinatie functie HR en OD vraagt dit flexibiliteit en houd ik hier rekening mee in mijn agenda. De ene keer heb ik een ‘Goed gesprek’ gepland. Binnen Groba hebben wij geen beoordelingsgesprekken. De andere keer een beleidsvergadering of een innovatie meeting waarin we nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onze machines bespreken. Juist deze ‘onzekerheid’ en diversiteit aan afspraken vind ik leuk en geeft me energie.

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie ?

Daadkrachtig, communicatief, inlevingsvermogen, goed kunnen schakelen tussen diverse niveaus, geduldig en veerkrachtig.

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Hun hart volgen en dicht bij hun zelf blijven. Staan en blijven staan voor je eigen normen en waarden. Niet opgeven en jouw doel voor ogen houden. De weg er naartoe is onzeker maar juist deze ontdekkingstocht laat je groeien als vrouw.

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt

Laat je niet aan de kant schuiven dat jouw profiel niet is wat ze zoeken. Juist de diversiteit en kwaliteiten van een vrouw zorgt voor een goede mix tussen en in teams. Het mooie aan de techniek is dat er ‘vaak’ een tastbaar product wordt gemaakt, het eindresultaat voor het harde werken van een ieder is zichtbaar. Binnen de techniek werken medewerkers die gepassioneerd zijn en een hart hebben voor hun vak.

Heeft het verhaal van Cobianne jou ook zo enthousiast gemaakt voor een studie of baan in de techniek?

Wij kunnen natuurlijk begrijpen dat je nadenkt over een studie of baan in de veelzijdige techniekbranche. Maar vragen, die kun je vast en zeker hebben. Stel ze gerust aan ons en wij helpen je graag verder!