Hoi! Ik ben Ingrid Duijts
De studie die ik heb gevolgd is: Civiele Techniek
Functie: Technisch Manager en Adviseur Ondergrondse Infra bij Antea Group
Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?
Mijn vader had samen met zijn tweelingbroer een aannemersbedrijf dat kabels en leidingen aanlegde. Als kind ging ik al graag mee, vooral als ik mocht helpen met het lassen van telefoonkabels, ongelofelijk dat je hier praat en iemand dat honderden kilometers verder kan horen… Mijn besluit om later de techniek in te gaan kwam echter door de films die werden vertoond op de basisschool: realisatie Afsluitdijk en drooglegging Flevopolder. Ik vertelde mijn moeder dat ik dat later wilde gaan doen, ik was echt onder de indruk van grote keien die in zee werden gegooid om de dam te bouwen en dan die ingenieur Lely, hij maakte gewoon land in zee! Op de middelbare school hoorde ik van een toezichthouder van PTT (nu KPN) dat er opleidingen bestonden voor werken in de Infra en de Civiele Techniek, toen nog Grond- Weg en Waterbouw geheten. Ik heb mijn ouders zeker 3 jaar aan het hoofd gezeurd dat ik daar toch echt naartoe moest. Het hielp wel dat de toenmalige minister Nelly Smit-Kroes de campagne was gestart “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”.
Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?
Als Technisch Manager ben ik betrokken bij civieltechnische projecten vanaf de planstudie tot en met de uitvoering. Per project kan dit wel eens verschillen, afhankelijk van onze opdracht en de wensen van de opdrachtgever. Samen met ontwerpers, adviseurs, werkvoorbereiders en de projectleider maken wij tekeningen en contracten om de openbare ruimte mooier en leefbaarder te maken. Alle onderwerpen komen samen in de openbare ruimte. Zo voegen we de onderwerpen bereikbaarheid, klimaatadaptatie, hitte stress, parkeerproblematiek, energievoorziening, spelen, recreëren, biodiversiteit, duurzaamheid, circulariteit, woningbouw, enzovoort, samen in een plan dat buiten gerealiseerd gaat worden. Ik ben bij deze plannen betrokken om samen met netbeheerders ervoor te zorgen dat er water, elektra, warmte (of gas in bestaande situaties), riool en telefoon/internet wordt aangelegd of verlegd.
Hoe ziet een dag op je werk eruit?
Iedere dag is anders, soms werk ik op kantoor, dan weer op locatie of thuis. De werkzaamheden zijn project gerelateerd, maar vaak maak ik een projectplanning, stem de werkzaamheden af met de teamleden, stel adviesrapportages op, maak knelpuntanalyses, doe de interne kwaliteitscontroles en stel en beantwoord bij de koffie vragen aan en van collega’s uit andere disciplines. Doordat ik bij veel woningbouwplannen betrokken ben, werk ik veel samen met landschapsarchitecten, mobilisatiedeskundigen, ecologen, bodemspecialisten en bestemmingsplanopstellers en -toetsers. Samen komen we tot de beste plannen.
Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie?
Oplossingen zoeken voor het probleem en deze oplossen, dus de vraag achter de vraag van de opdrachtgever horen, bespreken en gezamenlijk oplossen. Buiten de gekaderde lijntjes durven denken, innovatief zijn en toekomstgericht en integraal denken. Ieder vak heeft een eigen taal, deze moet je jezelf eigen maken, maar ook de taal van de disciplines waar je mee samenwerkt zul je moeten leren.
De Technisch Manager is de tolk die ervoor zorgt dat alle plannen en ideeën worden vertaald in één uitvoerbaar plan. Een ontwerp en een contract dat gerealiseerd kan worden en waar we na uitvoering vol trots doorheen kunnen wandelen en kunnen zeggen “dat hebben we toch goed gedaan, wat is dit mooi geworden”.
Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?
Doe wat ik heb gedaan, leef je dromen! Ik was 8 toen ik mijn moeder meedeelde dat ik hetzelfde wilde doen als Ingenieur Lely, ik heb mijn droom nooit opgegeven om de wereld een stukje mooier te maken en ik ben gelukkig dat ik dit nu al 33 jaar mag doen en nog vele jaren mag blijven doen. Over het hele land verspreid zijn er opleidingen Civiele Techniek, Infra, Stedenbouwkunde, Ruimtelijke Planvorming enzovoort. Ook in deeltijd en op alle niveaus. Ga kijken bij open dagen, bel een bedrijf dat werkzaam is in deze branche en vraag of je een dagje mee kunt kijken.
Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt
Denk nooit dat je iets niet kan, enthousiasme is de grootste drijfveer tot succes en succes is voor iedereen anders. Ik ben trots op wat ik doe en op de projecten die ik met mijn collega’s heb gemaakt. Kom ik in de buurt van een project dan ga ik altijd weer even kijken en denk ik steeds weer “wat is het toch mooi, wat hebben we dat toch goed gedaan”.
Heeft het verhaal van Ingrid jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?
Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek en technische bedrijven. Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én technische bedrijven die graag techniekvrouwen verwelkomen.
- Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
- Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student of zij instromer?
- Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?