Menu

Hoi! Ik ben Robin van der Vaart

Studie: Civiele Techniek

Functie: Project Engineer bij Temporary Works Design (TWD)

Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Op de middelbare school kwam al vrij snel naar voren dat de technische vakken mij beter afgingen dan de talen. Ik was er vroeg op school ook al uit wat ik wilde gaan doen later, bouwkunde studeren en architect worden. Voor mijn profielkeuze was ik alleen erg benieuwd welke vakken hier nou belangrijk voor waren. Om hier meer informatie over te krijgen ben ik al gaan kijken bij de Technische Universiteit Delft op een evenement specifiek gericht op vrouwen. Dit was heel leuk om te zien hoeveel vrouwen hierop af kwamen en maakte mij ook erg enthousiast. Hierna was de keuze om het profiel natuur en techniek te volgen vrij makkelijk gemaakt.

Later met het bezoeken van de open dagen en meeloopdagen van verschillende technische universiteiten kwam ik er eigenlijk pas hoe veel verschillende andere interessante technische studies er zijn naast bouwkunde. De keuze viel uiteindelijk op civiele techniek, omdat dit toch wat dieper op de techniek in gaat en heel breed is in alle technische onderwerpen die aan bod komen. In mijn master ben ik gaan specialiseren op structural engineering en ik en altijd nog erg blij met de studiekeuzes die ik heb gemaakt!

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Mijn functie is Project Engineer, wat in houdt dat ik naast het uitvoeren van berekeningen voor onze ontwerpen ook verantwoordelijk ben voor een project. Bij deze verantwoordelijkheid hoort het klantencontact, maken van de budget en planning overzichten en het aansturen van het ontwerpteam van het project. Binnen TWD werken we met teams die bestaande uit Engineers en Designers waarmee we unieke (design) oplossingen bedenken en uitwerken voor een uitdagend vraagstuk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een project waarbij er een hulpconstructie nodig is voor de installatie van windmolens op zee.

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Na de eerste koffie gehaald te hebben bij onze barista, begint de dag altijd met een week of dag start. Hierbij kom je met het team samen om de status van het ontwerp en de berekeningen te bespreken en te kijken waar er mogelijk hulp nodig is. Hebben we nog een probleem waarvoor we een goede oplossing moeten bedenken? Dan plannen we een brainstormsessie in met het team en de technische adviseurs. Hier kunnen we samen goede en creatieve oplossingen bedenken en deze weer verder uitwerken tot een werkend design. Na onze brainstorm komen er een aantal handberekeningen of FEM-berekeningen aan te pas om zo de beslissing te kunnen maken hoe we het beste vooruit kunnen gaan met ons ontwerp. Tussendoor krijg je vaak vragen van het team over de aanpak, ontwerp beslissingen of gewoon het verkrijgen van goede tips.

In de middag is het tijd voor de lunch. Hier kijkt iedereen altijd erg naar uit, zeker op de woensdag aangezien onze collega’s in de kantine beneden dan altijd een heerlijke warme maaltijd voor ons neerzetten. Na weer lekker gekletst en gelachen te hebben met je collega’s is het weer tijd om naar boven verder te gaan met het werk.

In de middag is het tijd voor de projectmanagement taken. Hierbij ga ik even na wat de status is van de planning en het budget en werk ik deze bij mocht dat nodig zijn. Hierna kan ik bepalen of we nog steeds genoeg mensen op het project hebben of dat we nog wat extra power nodig hebben om onze deadlines te behalen. Na alle projectmanagement taken weer up-to-date te hebben is het tijd voor de wekelijkse progress meeting met onze klant. Hierin bespreken we de voortgang van het ontwerpproces, budget en planning, de belangrijke items die nog getackeld moeten worden en maken we samen beslissingen voor het vervolg. Na deze meeting informeer ik mijn collega’s over de vervolgstappen en de open vragen van de klant die nog beantwoord moeten worden.

Hoe de dag wordt afgesloten hangt natuurlijk af van welke dag het in de week is. Op de dinsdag kan je lekker mee met collega’s gaan boulderen in de hal om de hoek. En uiteraard is het op de vrijdag tijd voor een welverdiend biertje op de vrijdagmiddag borrel om het weekend in te luiden.

Niet iedere dag is uiteraard hetzelfde en elke dag brengt weer wat anders met zich mee. Dat maakt het elke dag weer een leuke nieuwe uitdaging!

MicrosoftTeams-image (1) (1)

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Goed oriënteren wat voor mogelijkheden er allemaal zijn. Er zijn zoveel verschillende takken binnen de techniek, dus er sluit sowieso iets aan bij jouw interesses. Open dagen voor studies en bedrijfsmarkten zijn goede plekken om goed rond te kijken wat alle mogelijkheden zijn. Mocht je specifieke interesse hebben in een bedrijf, twijfel dan niet om een bericht te sturen voor een kennismaking gesprek!

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt

Gewoon doen! Mochten er nog twijfels zijn, dan zijn er genoeg enthousiaste vrouwen in deze sector die graag even een koffie willen doen om te vertellen over haar baan in de techniek. Het is altijd erg leuk en inspirerend om te kunnen praten met mensen die dezelfde interesses hebben! En wees ook niet bang dat de keuzes die je maakt gelijk vastleggen wat je later moet gaan doen. Met een technische achtergrond kan op zoveel verschillende plekken aan de slag.

Ben jij ook zo enthousiast geworden door het verhaal van Robin?

Dat werken in de techniek ontzettend leuk, leerzaam en veelzijdig is weet ook Robin als geen ander. Bij onze partner TWD is Robin helemaal op haar plek. Ook benieuwd of werken in de techniek iets voor jou is? Neem dan contact met ons op of kijk vooral eens op de website van TWD.