Hoi! Ik ben Judith
Studie: Advanced Technology
Werkzaam als: Strateeg en Elektrotechnicus
Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?
Waarschijnlijk heb ik dit grotendeels meegekregen van mijn ouders, die ook allebei in de techniek werken, en misschien zelfs mijn opa. Terugkijkend kan ik ook zien dat ze altijd veel nieuwsgierigheid hebben aangemoedigd en een zekere zelfstandigheid en handigheid om zelf iets voor elkaar te krijgen.
Daarnaast moet ik ook zeggen dat de technische vakken mij ook een stuk makkelijker afgingen dan talen, wat ook wel een rol kan hebben gespeeld.
Je bent met een uniek project bezig, namelijk lid van het studententeam Solar Team Twente van de Universiteit Twente & Hogeschool Saxion. Kun je hier ons iets meer over vertellen?
Bij het Solar Team bouwen we een zonneauto om mee te racen in de Marokko Solar Challenge. Als team zijn we verantwoordelijk voor het ontwerp, constructie en testen van de gehele auto. Je maakt zelf alle keuzes en afwegingen, maar uiteraard ben je samen ook volledig verantwoordelijk voor de gevolgen. Niemand in het team heeft dit ooit eerder gedaan natuurlijk, dus dat is wel een hele uitdaging.
Zelf ben ik initieel vooral verantwoordelijk geweest voor de motor en de aandrijflijn omdat dat mij direct aansprak. Daarnaast heb ik ook aan wat meer experimentele projecten gewerkt, maar deze zijn jammer genoeg naar een volgend jaar doorgeschoven gezien het vervallen van de race in Australië en daardoor een tekort aan tijd.
Mijn tweede taak is namelijk strateeg, wat betekend dat ik bepaal hoe snel we rijden tijdens de race. Bij de huidige race gaat het erom dat de teams zo snel mogelijk 2500km afleggen over 5 dagen in verschillende etappes; je begint met een volle accu en kan alleen zonne-energie gebruiken om bij te laden. Aangezien deze race een nieuw formaat heeft in een compleet ander gebied moest er best wat veranderen aan het strategie algoritme. Daarnaast is het ook nodig om zoveel mogelijk informatie over de route in kaart te brengen en hoe onze auto zou presteren, informatie die we normaal gesproken al hebben.
De techniekbranche wordt door sommigen nog gezien als een echte mannenwereld. Hoe ervaar jij dit?
Ik heb vooral gemerkt dat er relatief meer mannen in de techniek werken dan vrouwen. Dat vind ik wel jammer, zeker omdat ik niet denk dat techniek inherent iets mannelijks is. Techniek is voor mij iets waar je veel creativiteit in kwijt kan, het kan echt een grote puzzel zijn om een probleem zo efficiënt mogelijk op te lossen.
Er zijn veel verschillende aspecten aan een technisch probleem: het uiteindelijke product moet werken, maar ook gebruiksvriendelijk zijn, niet te snel slijten of makkelijk vervangbaar, het mag niet te veel kosten, of aan andere eisen voldoen, zoals hittebestendig of elektrisch weinig verbruiken. Zelden is er één goed antwoord en keuzes moeten worden gebaseerd op gelimiteerde informatie.
Terwijl je dus aan het puzzelen bent discussieer je veel met andere en zoek je vooral naar ideeën of potentiële problemen. Af en toe voelt het alsof je alleen maar bezig bent met zo goed als je kan bedenken wat er allemaal fout kan gaan. Hierbij zijn natuurlijk verschillende inzichten nodig en maakt het eigenlijk niet echt uit wat je geslacht is, je hebt vooral technische kennis nodig.
Misschien dat het soms zelfs een product/ontwikkeling ten goede zou komen als de verhouding mannen-vrouwen wat meer gelijk is. Ik weet hier zelf zeker niet alles van, maar ik heb vaker gehoord dat vrouwen en mannen toch vaak met een verschillend doel aan iets werken. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om ook mensen met een handicap te helpen, een product af te leveren dat heel goed gedocumenteerd is en makkelijk te begrijpen of een onderdeel milieuvriendelijker te maken. Ik denk dat meer mensen met verschillende doelen bijdragen aan het de kwaliteit, vandaar dat het beter zou zijn om een nieuw inzicht toe te voegen aan een team.
Wat zijn je ambities voor de komende jaren?
Ik hoop mijn studie af te ronden en dan uiteindelijk door te groeien naar een technische projectleider functie, waarbij ik voornamelijk verantwoordelijk kan zijn voor het opzetten van een interdisciplinair project, helpen de ontwerp keuzes te maken en het eindproduct te ontwikkelen. Maar dat zal nog wel wat verder weg zijn, eerst zal ik toch wat meer praktische ervaring op moeten doen en zelf een tijd voor een projectleider werken.
Het zou wel heel fantastisch zijn om in een competitieve sector te komen waar ik ook nog eens verschillende mensen zou helpen met de projecten waar ik aan werk. Wat dit exact zou moeten zijn weet ik eigenlijk nog helemaal niet.
Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven aan meisjes en vrouwen die nadenken over een baan of studie in de techniek?
Gewoon doen, en als je twijfelt, probeer het uit; praat met iemand die enthousiast is over jouw interessegebied, die weet je wel te vertellen wat er zo leuk aan is. Zelf ben ik ook door een vriendin meegetrokken naar een informatica vak en sindsdien is het een van mijn favoriete studierichtingen.
Als laatste zou ik ook nog willen noemen dat techniek ook heel erg persoonlijk en creatief kan zijn. Het is vaak gebaseerd op een aantal principes die je moet begrijpen, maar hoe je die toepast en de oplossing die je vindt zijn vaak uniek.
Heeft het verhaal van Judith jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?
Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek en technische bedrijven. Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én technische bedrijven die graag techniekvrouwen verwelkomen.
- Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
- Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student of zij instromer?
- Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?