Menu

Rika Kruijer – Werkvoorbereider Brandmeldtechniek bij Kuijpers

“Ik dacht dat Brandmeldtechniek te specifiek was. Alles wat ik nu leer, kan ik ook toepassen op elk ander werkvlak. Het beperkt niet, het verrijkt juist.”

Rika werkt als werkvoorbereider bij Kuijpers in de brandmeldtechniek. Ze is bezig met een groot project in Schagen, aan de renovatie en uitbreiding van het winkelcentrum. Kuijpers is verantwoordelijk voor de brandmeld-, ontruiming- en de sprinklerinstallatie. Als werkvoorbereider is Rika verantwoordelijk voor deze onderdelen samen met haar projectteam.

Nooit een andere keuze

Sinds Rika klein is, vindt ze de techniek al interessant en leuk. “Het is heel dynamisch, het blijft zich ontwikkelen, waardoor je zelf ook weer door ontwikkelt”, zegt ze. “Eigenlijk is er voor mij nooit een andere keuze geweest dan de techniek in gaan.”

Van TBK naar werkvoorbereider brandmeldtechniek

Rika heeft Technische Bedrijfskunde gestudeerd, en wilde daarom ook het traineeship TBK gaan doen. Ze kwam Bluetech Engineering tegen op een vacaturesite en werd ook aangenomen voor het traineeship. Helaas vanwege de pandemie, lukte het niet om een opdracht voor Rika te vinden. Een collega recruiter bij Bluetech had de perfecte opdracht voor Rika bij Kuijpers, maar wel in de brandbeveiliging. Ze nam de opdracht aan, en na initiële twijfel of het wel iets voor haar was, is ze er inmiddels heel blij mee dat ze brandmeldtechniek is gaan doen vanwege de leermogelijkheden.

“Ik dacht dat het te specifiek was. Maar alles wat ik nu leer in brandmeldtechniek, kan ik ook toepassen op elk ander werkvlak. Het beperkt niet, het verrijkt juist.”

Ervaring met Bluetech Engineering

Ze geeft aan zich erg goed begeleid gevoeld te hebben bij Bluetech. Inmiddels is Rika klaar met haar traineeship en overgenomen door Kuijpers, maar ze kijkt met een warme blik terug.

“Bluetech heeft me een optie gegeven waar ik zelf niet aan gedacht had. Door Bluetech leerde ik dat brandmeldtechniek meer is dan alleen het alarmgeluid op school tijdens een brandoefening vlak voor je wiskunde tentamen.”

Werken als vrouw in de techniek

We vroegen Rika welk advies ze heeft voor vrouwen die twijfelen of ze de techniek in zullen gaan. “Gewoon doen, we zijn met te weinig!”, zegt ze. “De techniek wordt nog steeds gezien als een mannenbranche, maar dat is het niet meer. Er komen steeds meer vrouwen de techniek in, dus waarom zou je het niet doen? Hier op de bouwplaats en op kantoor is het voornamelijk mannen, en dat is nergens voor nodig!”

Variatie in projecten als werkvoorbereider brandmeldtechniek

Rika vertelt dat ze als werkvoorbereider brandmeldtechniek aan veel verschillende projecten werkt. “Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken. Laboratoria, musea, productiehallen, winkelcentra. Bijna alles moet brandveilig gemaakt worden.” Daarnaast vindt ze het erg leuk dat de techniek zo dynamisch is. “Het staat niet stil, dus jij staat ook niet stil. Het biedt gewoon heel veel mogelijkheden.” Momenteel is haar doel om projectleider te worden. Ze heeft het erg naar haar zin bij Kuijpers.

“Ik ben geen vrouw in de techniek, ik ben geen man in de techniek. Ik ben gewoon een persoon in de techniek, en dat verschil zien we niet bij Kuijpers. Ik ben écht een van de collega’s.”

Nieuwsgierig naar jouw mogelijke carrièrestap in de techniek?

Wij kunnen het ons voorstellen dat ook jij enthousiast bent geworden voor een baan in de techniek, of je volgende stap in je technische carrière. Neem dan vooral eens contact op met onze Hoofdpartner Bluetech Engineering. Naast de mooie vacatures staat Bluetech Engineering bekend om de opleidingsmogelijkheden. Op basis van een duidelijk loopbaanpad word je (verder) opgeleid tot specialist.