Menu

De Constructiekoninginnen

Maak kennis met Jenny Kroon; docent mechanical engineering, moeder van twee kinderen.
Jenny schrijft regelmatig aansprekende en inspirerende blogs over techniek & speelgoed. 

Wil jij weten wat het leukste speelgoed is voor kinderen, om hen zo op een speelse manier meer in aanraking te laten komen met techniek?

Lees dan de nieuwste blog van Jenny.

“Je muurtje wordt steviger als je de stenen in verband metselt”, hoor ik mezelf tegen de buurmeisjes zeggen. Ik ben een groot voorstander van het gebruiken van volwassen taal met kinderen. De vragen volgen vanzelf.
“Wat is verband?” vraagt een van de buurmeisjes. Ik duik zelf ook met mijn handen in de modder en bouw een muurtje om het principe uit te leggen. Daarna bundelen alle kinderen de krachten en wordt er een prachtmuur gebouwd van modder en simpele houten blokjes.

Als wiskunde docent kan ik het niet helpen mijn werk af en toe mee naar huis te nemen. Bouwen vergt ruimtelijk inzicht en kinderen leren spelenderwijs vormen kennen, tellen, passen, meten en niet onbelangrijk; schatten. “We hebben nog 4 blokjes en een emmertje modder nodig en dan is de muur klaar!”. Ook thema’s als evenwicht, zwaartekracht en overspanningen worden intuïtief eigengemaakt. 

"Kortom, bouwen in de kindertijd is voer voor de architect, engineer of constructiewerker van de toekomst".

Daarnaast bestaat er een sterk verband tussen het maken van een bouwwerk en de eigenwaarde van een kind. Wat zal je je kind zien groeien wanneer het zijn bouwwerken ten toon mag stellen aan bezoek of vriendjes en vriendinnetjes op een speciaal ingericht podium of plekje in de vitrinekast.

Wetenschapster Anna Craft benadrukt het belang van wat zij noemt “possibility thinking”. Vrij denken om een huidige situatie om te buigen naar een situatie die zou kunnen zijn. Het is een creatieve, probleemoplossende manier van denken die onmisbaar is in de samenleving van de 21e eeuw waarin alles snel verandert en er veel van ons gevraagd wordt. Deze skill wordt gestimuleerd en ontwikkeld door het vertalen van de ideeënwereld van het kind naar constructiepareltjes.

Het meest bekende constructiespeelgoed is natuurlijk Lego. Alhoewel Lego al in de jaren 70 een brief aan dozen toevoegde die pleitte voor het belang om zowel jongens als meisjes met constructiespeelgoed te laten spelen, ben ik zelf niet zo’n fan van de “meisje Lego” die ze nu op de markt hebben. Alles is roze en paars en je ziet maar weinig geëmancipeerde rolmodellen voorbij komen. In mijn ogen slaat deze poging om meiden aan het constructiespeelgoed te krijgen de plank mis.

Liever prikkel ik de creativiteit met een meer gender neutrale optie. Het gaat tenslotte om het bouwen van ideeën en dat kan met werkelijk alles. Hier bouwen we veel met dingen die in elkaar kunnen ‘klikken’; Triqo (bestaat niet meer, maar genoeg te vinden op marktplaats.nl) of Clicformers zijn er in alle kleuren. Funny Bricks voegen nog een mechanisch element toe; na het bouwen van een constructie haken de tandwielen in elkaar kun je alles laten bewegen met de meegeleverde motor. Ander constructiespeelgoed werkt met magnetisme wat een voor kinderen intuïtief maar verwonderlijk gegeven is. Met de magnetische tegels van Magna-Tiles bouw je snel grote bouwwerken van prachtige kleuren en Geomag werkt met staafjes en bolletjes en is op latere leeftijd uit te breiden met coole mechanische sets die de wetenschappelijke aspecten van magnetisme en zwaartekracht onderzoeken

De Viahart brainflakes (hou marktplaats.nl in de gaten) ken ik zelf nog van vroeger. Het zijn een soort plastic sneeuwvlokjes waar je door ze in elkaar te schuiven weer nieuwe sneeuwvlokken van kunt maken. Of, nou ja, eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. De Squigz van Fat Brain Toys zijn iets compleet nieuws en de grappige vormen, kleuren maar ook geluiden zullen je peuter zeker kunnen boeien. Met zuignappen bouw je de coolste luchtkastelen; horizontaal vanaf het raam.  Behalve de Triqo’s en de Brainflakes, zijn al deze magische constructie materialen te vinden op bol.com met prijzen voor basis sets varierend van 17,50 euro tot 49,95 euro. 

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het niet uitmaakt waar je je kinderen mee laat bouwen. De verbeelding van kinderen komt vanzelf tot leven wanneer ze in mogelijkheden leren denken. Alles wat je als opvoeder hoeft te doen is het aanbieden van de blokken en met aandacht te participeren in het spel van je kind. Vier de bouwsels en bewaar ze een tijdje. Dit laatste gaat moeilijker met onze persoonlijke favoriet; bouwen met ongekookte spaghetti en marshmallows. We gaan tot aan het plafond en eten daarna alles op.

Terug naar de bouwplaats. Ook de overgebleven stenen van ons stoepje worden nu netjes in verband op elkaar gemetseld. Het teamwork is van het soort waar multinationals jaloers op zouden zijn. Met die 21th century skills van deze meiden en jongens zit het wel goed. Straks wel even uitleggen waarom ik twee meiden met zwarte modder op hun bloemenrokjes thuis aflever…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer weten over Jenny, haar rubriek en welk speelgoed zij nog meer aanraadt?