Menu

Je eerste baan als vrouw in de techniek

Het is dan eindelijk zo ver, je bent klaar met je studie of je bent zij – instromer en je gaat op zoek naar je eerste baan. YES, je wordt een échte vrouw in de techniek!

Ken je de verhalen en het stereotype dat de techniekwereld een mannenwereld is? Of dat het moeilijker is om als vrouw in de techniek succesvol te worden? Geloof ze alsjeblieft niet. 

De techniekbranche is een geweldige branche om in te werken!

Maar toch vindt niet elke vrouw direct haar plekje. Je gaat twijfelen aan jezelf, is de techniek wel écht iets voor jou? Zijn technische werkgevers wellicht nog niet klaar voor méér vrouwen op de werkvloer?

Niet doen! En niet nodig!

De techniekbranche, samen met haar duizenden werkgevers is zich op dit gebied erg aan het verbeteren. 
Bedrijven worden zich ervan bewust dat er faciliteiten aangepast moeten worden, dat werkcultuur soms onder de loep moet worden genomen, maar bovenal zien zij steeds vaker het belang en de ontzettende waarde in het hebben van techniekvrouwen in hun teams. 

En jij, als techniekvrouw in spé speelt daar een grote rol in. 

Dus laat je niet ontmoedigen als je eerste baan niet is wat je ervan verwacht. Twijfel niet aan jezelf en denk vooral niet dat het bij andere technische bedrijven nét zo is. 
Er zijn tal van prachtige bedrijven die jou graag verwelkomen, trainen, ontwikkelen en onderdeel maken van hun team vol mannen én vrouwen. 

Ook deze vrouwen werken nog met plezier in de techniekbranche

Bij Vrouwen in de Techniek spreken wij dagelijkse vrouwen, opleiders en werkgevers. De bedrijven en opleiders die wij spreken en bij ons zijn aangesloten hebben allen dezelfde missie:

Méér meisjes en vrouwen in de techniek.

Wij geven jou graag drie waardevolle tips die je meer zekerheid kunnen geven als student of zij – instromer die aan het begin van hun carrière als techniekvrouw staan.

 

Drie tips voor jou als startende techniekvrouw

Tip 1: Zoek goed naar je eerste werkgever, neem je tijd

Een van de meest terugkomende tips die wij geven is dat je de tijd moet nemen om je eerste werkgever te kiezen. 

Lees niet alleen de vacaturetekst goed door, maar bekijk ook de Werken Bij website eens goed. 
Krijg je een inzicht in de bedrijfscultuur? Wist je dat het ook helemaal niet erg is om vooraf gewoon even te bellen naar het bedrijf om zo een beter gevoel te krijgen. Het is jouw eerste baan, dus er is niks mis met een goede voorbereiding – en selectie vooraf. 

Tip 2: De techniekbranche heeft je nodig, doe er je voordeel mee

Een grote vraag naar technisch talent betekend voor jou waarschijnlijk meer vacatures om uit te kiezen. Kijk dus gerust even goed rond voordat je ergens solliciteert. Bekijk (en indien mogelijk vergelijk) de opleidings – en ontwikkelingsmogelijkheden bijvoorbeeld eens. Zodat als je ergens start, je voor jezelf een zo goed mogelijke keuze hebt gemaakt. 

Tip 3: Twijfel niet aan jezelf

Het klinkt misschien cliché maar toch horen wij het vaak; ‘De techniekbranche is toch niets voor mij”.
Maar toch komt deze tips het meest naar voren: Blijf in jezelf geloven! 

Je eerste baan is toch niet helemaal wat je ervan verwachtte? Het geeft niet om te twijfelen en al helemaal niet om uiteindelijk voor een andere werkgever te kiezen.  Maar het meest belangrijke; verlaat niet direct de techniekbranche. Er zijn tal van werkgevers die wél goed zijn ingespeeld op techniekvrouwen!

lasser, vrouw, techniek

Klaar voor je eerste baan in de techniek?

Ben je er klaar voor? Ga er dan voor! 
Wil je eerst nog wat meer informatie over de verschillende sectoren binnen de techniek? Wij hebben wat informatie voor je op een rijtje gezet. Je vind hier ook direct werkgevers die zich hebben aangesloten bij ons platform en er klaar voor zijn om jou te verwelkomen!

Facebook
Twitter
LinkedIn