Menu

Hoi! Ik ben Ruth Langemeijer (46) en ik ben Uitvoerder (Bouwplaatsmanager) in de Bouw.

Studie:

MTS Bouwkunde

MTS Weg – en waterbouwkunde

MBO Milieukunde

Aannemersopleiding (KOB)

Bachelor Bedrijfskundig Management (HBO)

Vertel eens hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Als klein kind was ik al aan het bouwen met Mecanno en Lego, ik speelde niet met poppen maar maakte meubels voor ze. Althans, als ik binnen was. Meestal was ik buiten, hutten bouwen,  mijn vader helpen in de schuur (hij verbouwde altijd ons huis), met de soldeerbout allerlei mechanische speeltjes maken, lekker knutselen. Mijn vader heeft 3 dochters en het was altijd handig als ik een beetje extra kon helpen met dingen aangeven en vasthouden bij het verbouwen.

 

Toen ik op de havo bijna voor de 2e keer bleef zitten, was de keuze snel gemaakt. Ik ging naar de MTS en was daar helemaal op mijn plek. Dat bleek ook al snel tijdens mijn stages. In de weekenden ging ik klussen voor diverse mensen in het dorp, zoals; brugjes opknappen, wandjes plaatsen etc.

Uitvoerder, Bouwplaatsmanager, Vrouwen in de Techniek

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Sinds 7 jaar werk ik weer als uitvoerder in de bouw. Ik ben mijn loopbaan gestart als uitvoerder en na een aantal jaar ben ik verder gegroeid. Zo ben ik leidinggevende geweest van diverse technische bedrijven en heb ik verandertrajecten begeleid.

Als uitvoerder ben je verantwoordelijk voor het hele proces op de bouwplaats. Je zorgt er samen met je team van je opdrachtgever, werkvoorbereider en projectleider, voor dat het beoogde resultaat wordt gerealiseerd.  Ik werk als freelancer dus bouwbedrijven huren mij in om een bouwwerk te realiseren.

Je taken zijn het werk voorbereiden, inlezen, uitpluizen, bouwplaats inrichten, planningen maken, materialen bestellen, logistiek – voortgang bewaken, kosten bewaken, kwaliteit controles uitvoeren, aansturen van alle onderaannemers (dat kunnen er zo 30 tot 40 zijn), veiligheid bewaken en opleveren. 

Zorgen voor een goede sfeer zie ik eigenlijk als mijn belangrijkste taak. Tuurlijk is er ruimte voor het maken van fouten en kan er altijd wel iets verbeterd worden, maar een gelukkige medewerker is een productieve medewerker. Het is altijd best hectisch omdat je te maken hebt met ontzettend veel partijen en invloeden, dat betekend dat het continu schakelen is, bijsturen en aansturen.

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Geen dag is hetzelfde, elke dag is te kort en het werk is nooit af. Logisch natuurlijk, want het is pas af bij oplevering. Ik vind het heel erg belangrijk om daarom structuur aan te  brengen in mijn dag. 

Actie is reactie. 

Je kan jezelf namelijk helemaal gek maken en rennen van hort naar her. Dat doen we dus niet.  Als er geen beton stort is einde van de dag of speciaal transport dan is het ook echt om 16:00 klaar.

Mijn dag:

  • Ik start de dag altijd op met de onderaannemers die op het werk zijn. We spreken de dag door, we blikken even terug op gisteren, is alles gedaan wat we zouden moeten doen. Wat doen we vandaag en welke gevaren zijn er. Dat kan in een daily stand of in de kantine onder het genot van een bakkie.
  • Als iedereen lekker bezig zo rond half negen doe ik de administratie en behandel ik de mails.
  • Na de eerst koffiepauze even naar de planningen kijken voor morgen en de rest van de week, wat moet er nog voorbereid worden.
  • Dan weer naar buiten, gaat alles goed, kwaliteitscontroles uitvoeren, bestellingen aannemen, vragen beantwoorden etc.
  • Soms zijn er ook geplande overleggen overdag met het projectteam, veiligheidsmedewerkers etc.
  • Ook ’s middags weer naar buiten en mijn rondes doen.

Af en toe handen uit de mouwen steken, ik heb er twee en die hoeven niet leeg te zijn.

Wie er altijd voor gaan zijn de voormannen en/of vaklieden. Het proces buiten mag niet stagneren. Als die vragen hebben en ze komen er samen niet uit dan sta ik direct voor ze klaar. Ik wil ze daar zo goed als mogelijk in faciliteren. We bouwen samen, maken gebruik van elkaars kennis en helpen elkaar.

Vrijdag is altijd beetje bijzonder want dan moeten uren afgerond worden en bonnen uitgeschreven worden. Net zoals donderdag, voor 12:00 moet het beton besteld worden voor de volgende week, kranen afroepen en planning doorgeven in een geval van groot werk met meerdere uitvoerders aan de logistiek medewerker.

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie?

  • Stressbestendig
  • Communicatief
  • Flexibel als in direct kunnen schakelen
  • Bijsturen
  • Teamspeler
  • Heel belangrijk vind ik zelf leiding kunnen geven – jij bent de kapitein van het schip, zacht voor de mens zijn, maar hard voor de zaak
  • Besluiten kunnen en durven nemen
  • Vooruit denken
  • Incasseren
  • Faciliteren

Wat zijn jouw grootste overwinningen geweest in je carrière?

Starten als freelancer – zelfstandige en je eigen klussen regelen. Doen wat je echt leuk vindt en blijven leren. Dan is je werk je hobby en verveelt het nooit. Dat maakt alles super uitdagend, houdt je enorm scherp en met focus.

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook de techniek in wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Meelopen met iemand die een functie heeft die je leuk lijkt, ga snuffelen en onderzoek daarna welke scholing er nodig is. En als je twijfels krijgt, gewoon doen, beter dat je spijt krijgt omdat je iets hebt gedaan en dan dat je het nooit hebt geprobeerd. Maar laat je goed informeren wat ervoor nodig is om te doen wat je wil als je later groot bent.

Wat vind jij belangrijk om mee te geven aan starters in de techniek?

Dat het fantastisch mooi is om  samen met anderen elke keer iets te maken wat uniek is. Dat je nooit stil zit, veel buiten bent, vies mag worden en lekker gewoon doen. Niet lullen maar poetsen.

Heb je tot slot nog een advies die je wilt meegeven voor mensen die graag in de techniek willen werken?

Meiden, dames, geen team werkt beter als het divers is. Erken de verschillen tussen mannen en vrouwen en maak daar vervolgens positief gebruik van, zou zonde zijn als je dat niet doet.  Eerst zullen ze je met een lange neus aankijken, zich afvragen ‘wat zal die nou doen’, je testen, daar moet je even doorheen. Verplaats je in hun situatie en bedenk als ik met alleen vrouwen zou werken hoe zou ik het dan vinden als er opeens mannen mee komen draaien. Voor die apen op die heuvel die elkaar graag op de borst slaan is het ook gewoon ff wennen. Neem dat hen niet kwalijk. Breek het ijs, weet wat je kan, laat dat zien, vertrouwen moet je krijgen, het komt zeker en daarna gaan ze je dat geven, hun hartjes worden wat zachter en ga je samen de mooiste projecten maken. Dan komt de trots.

Bedenk wel voor jezelf welk gedrag wel en niet acceptabel is en bespreek dat, geef meteen duidelijk je grenzen aan.  Dat wordt nog wel eens vergeten.

Als je vragen hebt, wilt sparren mag je mij altijd benaderen!

Bouw, bouwplaats.
Bouw, bouwplaats, hijskraan
Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft het verhaal van Ruth jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek. 

  • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
  • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
  • Of  zoek je een opleiding als zij – instromer?
  • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Wij zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op