Menu

Hoi! Ik ben Barbara Vermeij en ik ben werkzaam als Manager QSHE

De studie die ik heb gevolgd is: MTS en HTS Technische Bedrijfskunde

IMG_20210510_100843

Vertel eens Barbara; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Aan het einde van mijn middelbare school ben ik naar de open dag van de MTS gegaan. Overigens de enige school die ik bezocht heb. Met een vakkenpakket Wi, Na, Schei, Bio was de keuze voor mij wel duidelijk. Ik twijfelde echter enorm tussen Werktuigbouw en Bouwkunde. Op de MTS kwam ik echter ook in aanraking met de studie Opto-techniek. Een studie alles te maken met lasers (destijds het nieuwste van het nieuwste) en licht. Dat ben ik gaan doen. Wat heb ik een uurtjes doorgebracht in de kelder van de MTS, gaten in stoeptegels branden met de CO2 laser, heel wat elektrische schokken gehad van de trillingsvrije tafel wanneer iemand anders de laser aan het ontladen was. Ik was toen nog niet echt met veiligheid bezig. Ik ben al vrij snel daarna gaan werken bij Philips in Nijmegen.

Daar ben ik me vrij snel gaan bemoeien met verbeteren van kleine zaken. Maar allemaal op intuïtie, ik heb nogal een pipi-mentaliteit (ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan). Ik zocht daar wel een studie bij om me wat meer houvast te geven. Ik ben toen in deeltijd in de avonduren HTS Technische Bedrijfskunde gaan doen. Wel met onderlegger Werktuigbouw, de opleiding was toen nog redelijk nieuw dus veel overlap, toch nog een beetje WTB! En minor KAM. En zo echt het QHSE-vak in gerold.

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Ja, superleuk. Die vraag krijg ik vaak. Het is een onbekend en ik vind een onbemind terrein. Met ons team houden we ons bezig met alle bedrijfsprocessen binnen Kropman. Daarbij kijken we naar de kwaliteit, efficiëntie en de veiligheid en gezondheid binnen deze processen. Dat betekent dus ook dat we overal in het bedrijf komen. Op de bouw, bij klanten waar onze collega’s service verlenen, of op een van onze vestigingen in het land. Wat we niet doen is zeggen hoe collega’s hun werk moeten doen. Met onze audits halen we samen met onze collega’s verbetermogelijkheden naar de oppervlakte en maken verbeteracties concreet. Het is echt de bedoeling dat zij zelf verbeteringen aandragen en ermee aan de slag gaan. Zij weten ten slotte als geen ander hoe het beter zou moeten of kunnen – waarderend auditen.

Daarbij zet ik voor het team de kaders uit. Ik geef aan wat we gaan doen. Samen bepalen we hoe we dat gaan doen. Daarbij wisselen de externe audits door onze Certificerende Instantie en onze interne audits elkaar flink af. Dat houdt ons als organisatie scherp.

1634200378345
De vier Babsen werkzaam bij Kropman

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Ik begin lekker vroeg, dan start ik met het doorwerken van mijn mail. Op maandag starten we de week met een weekstart. Samen met het team even kort doornemen wie wat gaat doen en of we elkaars hulp ergens bij nodig hebben. Zo heb ik een uurtje overleg met Babs, zij heeft een moment ingepland in de agenda en wat vragen verzameld die we samen doornemen.
Daarna loop ik door naar ICT, we werken samen aan een verbeterproject, altijd leuk. Niet vergeten dat ik ook nog langs KCC moet lopen om een presentatie door te spreken die we klaar moeten hebben voor onze veiligheidsdag in november.
Snel, volgende overleg staat gepland, gelukkig heb ik sneakers aan. Voortgang doornemen van de opleiding NEN3140 die we met een team aan het upgraden zijn. Hij is tof geworden! Stukje e-learning in ons eigen platform en live toolboxen. Nu in kleinere brokjes i.p.v. eens per 3 jaar.

Even snel een cracker met smeerkaas. Donderdag een broodje warme kip samen, gezellig! De kantine is ook bijna klaar, ik ben nog moe van gisteravond van het verven. Maar was zo gezellig met z’n allen! Straks de meubels erin en dan wordt dat echt een leuke plek om te zitten.

Afspraak met Business Line Director. Ophalen wat de behoeften zijn van de business bij QHSE en de status melden van de lopende projecten. Even snel checken op de afdeling of ze nog iets nodig hebben, maar er is niemand, iedereen is lekker op pad.

Door naar afdeling inkoop, er is een initiatief van een van de Business Lines en inkoop gestart waarbij ik ondersteun. Binnen een uur hebben we de doelstelling helder, top!

Ik word gebeld door Babs, er is een vraag over werken in een besloten ruimte, er hangt een gaslucht. Samen bellen we de collega terug.

Er zijn weer flink wat mails binnen gekomen die ik beantwoord. Mijn collega Joost heeft nog wat lopende zaken die we samen doornemen vanachter onze pc’s. Er lopen gedurende de dag zeker 10 collega’s met vragen binnen, zo hoort het ook te zijn.

Even op de tijd letten want om 15h heb ik een sollicitant voor een afstudeerplek. We gaan een experience center bouwen. Het bureau staat al klaar, flexplek is aangevraagd bij ICT. Meteen na het gesprek ook maar even via ons digitale systeem alle arbeidsmiddelen aanvragen voor onze nieuwe Adviseur QHSE die in december gaat starten, dan is ICT ook alvast op de hoogte.

Einde van de dag, het is lekker rustig. Mooi moment om het budget voor komend jaar op te zetten. Goed kijken welke certificeringen niet meer actueel zijn en welke we juist voor komend jaar op de agenda willen zetten. En dan hup naar huis, lekker eten samen met mijn mannen!

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie 

In mijn functie is vooral luisteren en observeren een van de belangrijkste eigenschappen. Daarnaast moet je natuurlijk communicatief vaardig zijn, je bent actief in de gehele organisatie en rondom de organisatie. Dat je daarbij soms impopulaire beslissingen dient te nemen is evident, daar moet je niet bang voor zijn.

IMG_20210510_100526

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Vooral een bedrijf zoeken waar uitdagingen zijn. Zoek geen bedrijf waar alles koek en ei is. Bedrijven kunnen alles heel mooi verkopen. Een mooi pand, prachtige bureaus, pennen met hun logo erop, gadgets. Leuk hoor! Maar uiteindelijk gaat het om het team waarin je werkt. Het verschil dat jij kan maken in het geheel. Hoeveel verschil kun je maken in een gespreid bedje?

Ik ben ooit enorm in het diepe gegooid in mijn eerste QHSE functie. Beste dat mij had kunnen overkomen! Gewoon doen!

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt

Wees niet bang om die mannenwereld te betreden. Het is juist leuk, en wees jezelf, ga jezelf niet anders voordoen dan je bent. Hou er wel rekening mee dat je je regelmatig extra moet bewijzen, zeker met een technische achtergrond. Niet omdat mensen het niet accepteren, maar meer omdat mensen het niet verwachten. Ga dus niet uit van onwil, maar onverwacht! En dat maakt het misschien juist wel zo leuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft het verhaal van Barbara jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Je kan binnenkort meer te weten komen over het team van Kropman Installatietechniek, tijdens het online Vrouwen in de Techniek event op 16 november. Wil je weten waarom Barbara en haar collega’s het zo ontzettend naar hun zin hebben bij Kropman Installatietechniek? Registreer je dan gratis voor het event en bekijk de live presentatie van Kropman Installatietechniek en wie weet vind jij jouw nieuwe droombaan!

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.