Menu

Onderzoeksresultaten

Behoud van vrouwen in technische opleidingen

Verhoging doorstroom vanuit technische opleiding naar een technische baan

alfa-12-dec-12-12-16-1349-20_7009_Knelis

Met veel plezier delen we hier de resultaten en conclusies van het onderzoek dat is uitgevoerd door Liza Baron, laatstejaars leerling van de opleiding tot docent natuurkunde. Liza loopt stage op het Deltion College in Zwolle op de afdeling motorvoertuigentechniek. 

Liza merkte als snel dat er maar een klein aantal van de leerlingen vrouw is, ondanks het feit dat het Deltion College zich actief inspant om meer vrouwen te enthousiasmeren voor een technische opleiding. Tegelijkertijd vernam zij dat een deel van de leerlingen na het behalen van hun diploma, niet kiest voor een technische baan.
Voor Liza reden genoeg om aan de slag te gaan en om te onderzoeken wat nu de reden is dat er zo weinig meisjes/vrouwen kiezen voor een technische studie én waarom ze na hun studie toch nog kiezen voor een beroep buiten de techniek.

Liza heeft een enquête opgesteld voor docenten, leerlingen én huidige techniekvrouwen. Deze enquête is ook binnen het netwerk van Vrouwen in de Techniek uitgezet en graag delen wij met jullie het onderzoek van Liza. Het onderzoek is uitgevoerd en opgesteld door Liza zelf en wij hebben zelf niet meegeschreven aan de conclusies. 

Mocht je naar aanleiding van dit verslag vragen hebben voor Liza, mee willen werken aan het enthousiasmeren van vrouwen voor de techniek óf als technisch bedrijf of opleider in contact willen komen, je bent van harte welkom!