Menu

Hoi! Ik ben Ellemijn Ensink

Studie: MSc Industrial Engineering and Management

Functie: Subject Matter Expert bij Thales Nederland B.V

Vertel eens Ellemijn hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Vroeger wilde ik altijd tandarts worden, wat zou betekenen dat ik voor mijn studie moest verhuizen en de paardensport moest opgeven. Omdat ik op redelijk hoog niveau wedstrijden reed, besloot ik toch om een studie dicht bij huis te zoeken. Ik begon met de bachelor Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Na mijn bachelor heb ik 6 maanden gewerkt als fulltime amazone. Vervolgens begon ik met de Master Industrial Engineering and Management. Hierin heb ik de specialisatie ‘Production and Logistics Management’ gevolgd. De technische richting, die mij in eerste instantie niet zo zeer aansprak, bleek later toch een hele passende keuze voor mij te zijn geweest. Ik vond zowel mijn bachelor als master erg leuk en deze studie had ook nog eens een hele goede baankans. 

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Thales is een hightech-werkgever op het gebied van safety en security. Zij leveren radars voor zeeschepen, cybersecurity-oplossingen, communicatieapparatuur voor defensie, cryogene koeloplossingen etc.  

Ik begon bij Thales als Logistic Business Analyst, waarin ik mij bezig hield met verbeteringen, efficiency en procesoptimalisaties in het logistiek centrum van Thales. Denk hierbij aan het digitaliseren en automatiseren van bepaalde activiteiten en het definiëren en inrichten van KPI’s om hier vervolgens op te sturen.  

Sinds 1 oktober ben ik gepromoveerd tot Subject Matter Expert in het Supply Chain team van Thales. In deze functie ben ik de spin in het web tussen de Business en IT. Met een team van Key-Users, Product Owners en applicatie specialisten ben ik verantwoordelijk voor alle optimalisaties in het ERP-systeem. Hierbij speelt project management en het coördineren van het team een belangrijke rol. 

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Elke dag is anders, iets wat ik juist zo leuk vind aan mijn functie. Je spreekt veel met mensen van verschillende afdelingen en zoekt samen naar de juiste oplossing. Naast de meetings en het werken met het ERP-systeem, ben ik ook vaak op de werkvloer. Ik vind het belangrijk om de processen die geïntegreerd zijn in ons informatiesysteem in praktijk te zien, zodat je weet waar je over praat. In mijn functie krijg je te maken met de hele Supply Chain; Sales, Warehousing, Purchasing, Production, etc. Het is erg interessant om kennis op te doen van al deze gebieden.

ellemijn 4

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie?

Goede sociale en communicatieve vaardigheden zijn heel belangrijk. Zoals ik al zei, krijg je te maken met mensen van allerlei verschillende afdelingen. Hierdoor moet je in staat zijn om met alle lagen binnen de organisatie te communiceren en deze mensen te overtuigen van de oplossingen en verbeteringen die jij of je team uitgedacht hebben. Dat kan een magazijnmedewerker zijn, die een andere werkwijze moet gaan hanteren dan hij/zij al jarenlang gewend is. Maar dat kan ook een manager zijn, die bijvoorbeeld budget vrij moet maken om jouw optimalisatie te realiseren. Daarnaast zijn goede analytische vaardigheden belangrijke. Waar zit het probleem en hoe kan ik dit op de meest simpele manier oplossen? Kleine aanpassingen in processen en systemen zijn vaak net zo effectief als hele grote. Je moet snel complexe bedrijfsprocessen kunnen omzetten naar bruikbare informatie en concrete plannen. 

ellemijn 2

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Het vak Wiskunde B volgen. Dit is niet de meest logische keuze wanneer je de bedrijfskunde/economische kant op gaat, maar zonder dit vak word je bij veel technische opleidingen niet geaccepteerd. Daarnaast ontwikkel je hierbij je analytische vaardigheden, wat erg belangrijk is. Ook is het goed om stages en/of afstudeeropdrachten te doen bij grote logistieke of productiebedrijven. Hierdoor doe je veel ervaring op, wat je later gaat helpen in je werk.

 

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven?

Laat je nooit minder voelen of anders behandelen als vrouw zijnde in de technische ‘mannenwereld’. We leven in 2021 en diversiteit op de werkvloer wordt steeds belangrijker. Blijf daarnaast altijd positief; falen is een onderdeel van succes. Durf de uitdaging aan te gaan en doe dit vol overtuiging, dan kan je meer dan je zelf denkt!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft het verhaal van Ellemijn jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek. 

  • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
  • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
  • Of  zoek je een opleiding als zij – instromer?
  • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Wij zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.