Menu

Hoi ik ben Samaher!

Functie: BIM Modelleur bij BIM Creators

Studie:

Ik heb een universitaire opleiding in werktuigbouwkunde (bouwkundige installatietechniek) afgerond in Syrië welke in Nederland wordt gewaardeerd als Bachelor WO.

Onlangs is Samaher gestart bij BIM Creators, hoofd Partner van Vrouwen in de Techniek. Samaher vertelde ons haar indrukwekkende verhaal over hoe ze vanuit Syrië naar Nederland is gekomen en nu met veel plezier bij BIM Creators werkt als BIM Modelleur. 

Vertel eens Samaher hoe ben jij in de techniek gekomen?

Na mijn studie in 2005 ben ik aangenomen door het Ministerie van Volksgezondheid  in Syrië en ik heb daar als engineer gewerkt. Mijn werkzaamheden bestonden uit het mee-ontwikkelen van diverse koel- en verwarmingssystemen en het begeleiden van projecten voor het installeren van koel- en verwarmingssystemen in diverse nationale ziekenhuizen. Ook was het controleren op uitvoering van afgesloten contracten met leveranciers een onderdeel van mijn werkzaamheden. Tot de oorlog in mijn land uitbrak in 2011.

In oktober 2015 moest ik met mijn man (Mohamad) en twee kinderen (Amal en Ghassan) vluchten vanwege de oorlog. In juni 2016 kwamen wij terecht in Amerongen. Vanaf dit moment begon de tijd waarin wij ons leven opnieuw konden gaan opbouwen, wat moeilijk was dat!

Toen we eenmaal in Nederland waren heb ik besloten dat ik niet zomaar werk wilde doen, ik wilde een eerlijke kans op de arbeidsmarkt en ik zette me helemaal in om als eerste de taal te leren. Iedereen weet dat Nederlands een moeilijke taal is en er blijven veel woorden die ik niet ken maar elke dag leer ik nog bij. Daarnaast zorgde ik voor mijn kinderen terwijl mijn man fulltime aan het werk was.

Via het UAF kreeg ik de kans voor omscholing naar wiskundeleraar – ik ben dol op wiskunde – en daarnaast leer ik graag iets aan anderen. Echter ligt mijn passie bij het technisch ontwerpen want daarin kan ik mezelf echt helemaal verliezen. Ik heb een opleiding gezocht die echt bij mij paste en daarna heb ik de volgende stap genomen om als BIM modelleur aan de slag te gaan.

Hoe ben je bij BIM Creators terecht gekomen?

Ik was al een tijdje op zoek naar een traineeship van BIM, want BIM is tegenwoordig de taal van de techniek wereld en ik wil deze taal niet missen! Via mijn netwerk ben ik bij BIM Creators gekomen en daar ben ik heel dankbaar voor.

Mijn 1e gesprek had ik met Maartje en Martina, dat was echt een leuke verrassing voor mij. Vrouwen in de techniek in Nederland, eindelijk heb ik ze ontmoet! In vergelijking met mijn moederland werken er in Nederland weinig vrouwen in de techniek

Waarom vind jij het waardevol dat je een onderdeel bent van het team van BIM Creators?

Werken bij BIM Creators is een gouden kans voor mij, waar verschillende culturen met verschillende kleuren samenwerken als familie. Ze kijken gewoon naar de persoon, wat hij of zij kan doen, niet naar kleur, geloof of achtergrond. Bovendien vertrouw ik erop dat ik als BIM Creator kan groeien en mijzelf meer kan ontwikkelen in de techniek, ik pak deze kans met beide handen om mijn ambities waar te maken. 

Wat ik verder erg belangrijk vind is de flexibiliteit die BIM Creators biedt aan de collega’s, dat geeft mij rust en ruimte om de privé en werksituatie te combineren. En dat is één van vele redenen om vrouwen te inspireren om de techniek in te gaan!

Wat is je advies om meer vrouwen in de techniek aan te spreken?

Als je de techniek voor vrouwen promoot, moet je dat niet laten doen door een oude grijze meneer. Laat zien dat een vrouw ook engineer, directeur of projectleider kan zijn. Dit zie je duidelijk terug bij BIM Creators.
Vrouwen en meisjes moeten meer technische rolmodellen zien. Hierin herken ik mezelf ook, mijn technische studie reflecteerde helemaal op mijn ontwikkelgerichte en flexibele karakter waardoor ik mezelf kan aanpassen aan verschillende werkzaamheden en ook goed kan omgaan met verschillende omstandigheden, ofwel de diversiteit van techniek!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wil je meer weten over BIM Creators?

BIM Creators is al lange tijd betrokken bij Vrouwen in de Techniek en als hoofd Partner een voorbeeld van een technisch bedrijf die diversiteit op de werkvloer hoog op de agenda heeft staan. 

Wil je in contact komen met BIM Creators en meer te weten komen over werken bij dit bedrijf? 

BIM installatietechniek