Menu

Hoi! Ik ben Winet en ik ben werkzaam als Werkvoorbereider interieurbouw

De studie die ik heb gevolgd is: Ondernemend meubelmaker/ (scheeps) interieurbouw

Vertel eens Winet hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Mijn vader is bouwvakker en wanneer hij aan het klussen was keek ik vaak met hem mee.

Toen ik 16 was moest ik een opleiding kiezen en het was geen seconde bij mij opgekomen dat ik de mogelijkheid had om de techniek in te gaan. Omdat ik niet alle mogelijkheden bekeken had ging ik naar de opleiding schoonheidsspecialiste. Nadat ik een half jaar had gewerkt als schoonheidsspecialiste kwam ik erachter dat ik er niet op mijn plek zat.

Pas toen ben ik gaan nadenken over wat ik graag wilde doen. Ik wist dat ik het leuk vond om dingen te maken en het idee om meubels te maken vond ik heel gaaf. Zo doende ben ik op zoek gegaan naar een opleiding daarvoor. Tijdens een meeloop dag van de studie duwde de leraar mij het aanmeldingsformulier in de handen ‘Invullen!’ zei hij, en dat is een erg goede keuze geweest!

Ik ben toen de opleiding ondernemend meubelmaker/ (scheeps-) interieurbouwer gaan doen. Bij deze opleiding heb je zowel theorie als praktijk. Tijdens stages kun je direct aan het werk in een meubelmakerij, (scheeps-) interieurbouwer of keukenfabriek en ga je aan de slag met verschillende machines, materialen etc. Door de vrije opzet van de opleiding heb je veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen en te experimenteren.

Nu heb ik al bij meerdere bedrijven gewerkt waar ik diverse werkzaamheden heb gedaan en elke dag ga ik met veel plezier naar mijn werk.

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Als werkvoorbereider interieurbouw breng ik vraagstukken van klanten in kaart en zorg dat dit project goed verloopt door de organisatie. Zodat iedereen weet wat er moet gebeuren.

Ik ga als volgt te werk: Nadat ik op de hoogte ben wat de klant graag wil, meet ik in en zorg ik dat er een technische tekening komt, eerst in de 3D en daarna ook in 2D. Dan inventariseer ik wat er nodig is voor een project en koop dat in.

Verder maak ik de CNC programma’s, dit houdt in dat de machine precies weet hoe groot een plank moet worden, welke gaten en verbindingen er in moeten komen. Dit zorgt er voor dat de meubelmaker in de werkplaats zo min mogelijk zelf hoeft uit te meten en zich vooral kan bezig houden met het netjes en strak in elkaar zetten van de meubels.

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie

Als werkvoorbereider heb je onderstaande vaardigheden nodig:

 • Technisch inzicht
 • Logisch nadenken
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Goed samenwerken met een team
 • Creatief
 • Nauwkeurig
 • Overzicht houden op wat er moet gebeuren.

Wat houd voor jou techniek in?

Voor mij is techniek alles wat te maken heeft met creëren van ideeën en het maken van een product. Het kan van alles zijn: van kast, gebouw of apparaat. Het bedenken tot het daadwerkelijk maken.

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Bedenk goed waar je plezier uit haalt en kies dan een studie waarvan jij denkt dat die bij je past.

Heb je tot slot nog een advies die je wilt meegeven?

Je hebt altijd een keuze! Blijf je zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft het verhaal van Winet jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek. 

 • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
 • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
 • Of  zoek je een opleiding als zij – instromer?
 • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Wij zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.