Menu

Maak kennis met:

Hoi!       Ik ben Kathy.            

Studie:  Cursussen voor servicemonteur

Functie: Leerling servicemonteur woningbouw   

Leerling Service monteur

Vertel eens Kathy, hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Van jongs af aan wilde ik automonteur worden. Lekker met mijn handen bezig zijn en zelf iets maken daar lag mijn interesse. Echter was het toen – 47 jaar geleden – niet vanzelfsprekend om als meisje een technische richting te kiezen. Vandaar dat ik snel aan het werk ben gegaan in een niet technische functie.

Uiteindelijk heb ik met veel plezier 28 jaar bij Jumbo gewerkt. Maar ik wilde graag meer doen met mijn handen. Ik besloot om weg te gaan en een nieuwe uitdaging te zoeken.

Wat ik wilde, wist ik nog niet. Wat ik wel wist is dat ik weer uitgedaagd wilde worden en met mijn handen wilde werken.

En daar zat ik dan… en nu? Ik had nog geen idee welke richting ik op wilde. Ik ben gaan kijken welke branche mensen nodig had en kwam zo uit bij de techniek.

Iedereen om mij heen vertelde ik mijn wens naar een nieuwe uitdaging in de techniek. Ook op mijn tennisclub.

Wat nu komt is echt toeval!

Onze huidige directeur speelt ook bij de tennisclub en hoorde dat ik op zoek was. Hij vroeg meteen of ik langs kon komen. Ik was hier zo door verrast! Ik vroeg wel of hij het zeker wist, omdat ik geen opleiding had.  

Hij zei: “Het maakt niet uit of je een opleiding hebt of niet, bij ons kan je áltijd doorleren en groeien. Jou durf ik wel bij klanten langs te sturen, want ik weet hoe goed jij om ging met de klanten toen je nog bij Jumbo werkte. We kijken vandaaruit wel of je het wat vindt of niet.”

Ik ben op gesprek gegaan en inmiddels zijn we twee jaar verder en… het bevalt mij heel goed! J. In het begin ging ik met verschillende monteurs mee op pad om zoveel mogelijk verschillende CV-ketels, WTW-units en MV te zien. Ik deed ervaring op wat er gedaan moest worden, hoe je omgaat met verschillende problemen en hoe je zorgt dat alles goed gecheckt wordt.

Naast het werk is het ook gezellig praten. De gesprekken gaan al gauw over voetbal en de kroeg, daar houd ik wel van. Door de sfeer en de werkzaamheden zit ik nog steeds heel erg op mijn plek.  

Leerling Service Monteur

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoud. Kan je ons daar eens meer over vertellen?

Dagelijks heb ik een planning die is verdeeld in tijdsblokken. De avond ervoor kijk ik waar ik naar toe moet, aangezien ik om 08.00 uur al bij de eerste klant op de stoep sta.

Elke dag is anders en elke dag kom ik weer op een andere locatie. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit:

 • Onderhoud aan CV-ketels, WTW-units en MV.
 • Storingen aan WTW-units.
 • Mechanische ventilatie vervangen.
 • Schoonmaken van mechanische ventilatie en de kanalen.
 • Stroom omdraaien in het stopcontact met nieuwe slangen eraan.

Ik kom veel bij mensen thuis en dan vind ik het gezellig om een praatje te maken. Het vak heb ik vooral geleerd door te doen en te kijken. Maar ook door de cursussen te volgen. Een hele opleiding volgen zag ik zelf niet zitten.

Waar ik nu naartoe werk is om een volleerd servicemonteur te worden. Dan kan ik ook aan warmtepompen werken, al heb ik nog wel een weg te gaan.

Naast aanvullende cursussen, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie?

In mijn functie moet je passie hebben om met je handen bezig te zijn. Daarnaast moet je interesse hebben in wat je aan het doen bent. Met werken én leren krijg je het onder de knie. Daarnaast zijn luisteren, technisch inzicht, sociale vaardigheid en leergierig zijn belangrijke eigenschappen om je werk goed te kunnen doen.

 • Luisteren naar de klant. Een gesprek met de klant is heel belangrijk, zeker bij storingen.
 • Leergierig zijn. Als je iets nieuws gaat leren, moet je er wel in geïnteresseerd zijn.
 • Zelf toepassen. Als iets je verteld wordt, moet je weten hoe je dit toepast. Ook in andere situaties.
 • Technisch inzicht. Dit is heel belangrijk. Vooruitkijken en de geleerde theorie in de praktijk toepassen.
 • Sociaal vaardig. Je werkt de hele dag met mensen; klanten en collega’s. Je wilt dan natuurlijk niet alleen maar je focus houden op het maken van je werk, maar ook even praten met de klant.

Wat houdt techniek voor jou in?

Met je handen bezig zijn en daar het resultaat van zien.

Bij mij zit het in de kleine dingen in mijn werk. Van het schoonmaken van een ketel en zorgen dat alles weer helemaal goed loopt, tot het oplossen van een storing. Ik voel me dan altijd heel trots op wat ik heb gedaan. Dat geeft voldoening! Verder vind ik het écht leuk dat veel mensen zeggen dat ik een stoere vrouw ben 🙂

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wil, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Het ligt eraan bij wat voor bedrijf je gaat werken. Stevig in je schoenen staan is sowieso wel belangrijk. In een overwegende mannenwereld is iedereen heel direct ;-). Ik vind die sfeer heel fijn. Weet dat er veel over voetbal en uitgaan gesproken wordt. De hoogtepunten weten zorgt wel voor leuke gesprekken.

Heb je tot slot nog een advies dat je wil meegeven?

Maak die stap als je er interesse in hebt! Je begint met een instapsalaris, maar als je meer leert dan ga je ook omhoog. Daarnaast zijn er via het UWV regelingen die je helpen bij het behouden van je salaris en zijn er fondsen in de techniek die omscholing faciliteren.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft het verhaal van Kathy jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek. 

 • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
 • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
 • Of  zoek je een opleiding als zij – instromer?
 • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Wij zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.