Menu

Een update met Marleen Oedzes

Marleen Oedzes is een  techniekvrouw die al op jonge leeftijd haar passie voor de techniek had ontdekt. Vorig jaar deelden wij het inspirerende verhaal van Marleen en hoe zij nu zeer actief is als TIG Lasser. 

“Voor een technische opleiding kiezen was voor mij vanzelfsprekend, ik was goed in wiskunde, scheikunde en natuurkunde en daarbij zat mijn vader ook op dezelfde opleiding”. 

Wij vonden het tijd voor een update met Marleen, om te zien hoe het nu met haar gaat en waarom ze nog steeds met veel plezier in de techniekbranche werkt. 

Veel leesplezier!

Een jaar geleden spraken we je voor het eerst. Hoe is het afgelopen jaar voor jou geweest.

Super, ik heb nieuwe dingen mogen doen en er staan nog wat in de planning. Binnen het bedrijf waar ik werk heb ik verder mogen werken aan mijn eigen ontwikkeling. Ook heb ik super leuke reacties gekregen op mijn interview en ben ik zelfs in een reclame spotje op de tv verschenen. Dit was echt een leuke ervaring om mee te maken.

 

marleen 2

Tijdens het Vrouwen in de Techniek event ben je bij jouw oude opleiding langs geweest, hoe vond je dit?

Heel erg leuk. Leuk om terug te zijn op mijn oude school en leraren te spreken. Ook super leuk om met de meiden te praten. Ze waren erg enthousiast over de opleidingen die ze doen. En we hebben even gepraat over wat ze kunnen verwachten als ze aan het werk gaan. Het is vooral leuk om van iedereen de ervaring te horen te ze met stages hebben opgedaan maar ook met school. Waar loopt iedereen tegenaan en zijn er dingen die we samen kunnen verbeteren. Maar het was vooral erg gezellig.

Wat zou je willen zeggen tegen vrouwen te twijfelen om in de techniek branche te gaan werken?

Het gewoon proberen. Het is niet voor iedereen dat geef ik toe. Maar als je het niet probeert weet je het natuurlijk nooit. En probeer open te staan voor nieuwe dingen. Leer van mensen die het vak al langer beoefenen en probeer te accepteren dat niet alles in 1 x lukt. Het gaat met vallen en opstaan. Na een tijdje ga je merken wat voor jou wel of niet werkt. En wil het bij een bepaald bedrijf niet. Zoek een ander plekje waar je je wel op je gemak voelt.

marleen 3

Binnenkort mag je jureren bij een laswedstrijd, wat gaaf. Kun je hier iets meer over vertellen?

Ik durf hier nog moet heel veel over te vertellen. Het is een namelijk wedstrijd voor jeugd die graag wil lassen. Wel dat ik het een super leuke uitdaging vind om hier aan mee te mogen werken. Ik vind het ook erg leuk dat ze hier ook mensen voor vragen die uit de praktijk komen. Dus ook elke dag lekker aan het lassen zijn. Ik vind het erg leuk dat ze willen laten zien aan de jeugd dat je jong en oud dit mooie vak kunt beoefenen. En laten zien dat deze kennis niet verloren mag gaan en we nog steeds lassers nodig hebben.