Menu

Hoi! Ik ben Barbara Patotzka en ben Projectmanager

De studie die ik heb gevolgd is: HTS Algemene Operationele Techniek

IMG-20211202-WA0000

Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Om eerlijk te zijn heb ik er niet bewust voor gekozen maar ben ik er een beetje ingerold doordat ik er aanleg voor had.

Ik was vroeger op school heel erg goed in de beta vakken dus was het vrij logisch om een beta-pakket te kiezen. Na mijn diploma had ik even geen zin meer in doorleren en ben ik een jaartje gaan werken in de horeca. Na dat jaar wilde ik weer een studie oppakken en ben ik op zoek gegaan naar een technische studie vanwege mijn affiniteit met beta-vakken.

Ik wilde graag een wat meer praktisch gerichte opleiding en zo ben ik op de HTS terecht gekomen waar ik mijn afstudeeropdracht heb gedaan bij een ingenieursbureau. Daar kon ik na mijn afstuderen blijven maar ik besloot dat ik wilde starten bij een bedrijf dat naast het ontwerpen van installaties deze ook kan bouwen, zo ben ik terecht gekomen bij Kropman. Daar ben ik pas echt in aanraking gekomen met techniek in al haar facetten en ervaar elke dag weer hoe boeiend en afwisselend een baan in de techniek is.

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Ik ben projectmanager bij de grote projecten. Dat betekent dat ik eindverantwoordelijke ben op het project en een groot team aanstuur van disciplineprojectleiders, engineers, werkvoorbereiders en uitvoering. Tevens ben ik de gesprekspartner van onze opdrachtgever.

Ik ben voornamelijk bezig met te zorgen dat het project binnen de gestelde termijnen, het beschikbare budget en de gevraagde kwaliteit wordt opgeleverd. Daarbij bewaak ik continue of iets binnen de contractuele kaders valt en probeer ik de risico’s te minimaliseren en de kansen te verzilveren.

Daarnaast ben ik bezig met de contractvorming van de grote onderaannemers en leveranciers, daarbij wordt ik ondersteund door de afdeling inkoop.

Ik zorg er voornamelijk voor dat iedereen in het team zich kan focussen op zijn/haar taken en neem waar mogelijk hobbels daarin weg.

IMG-20211202-WA0001

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Elke dag is anders maar er zijn wel een aantal terugkerende elementen.

Ik begin altijd vroeg omdat ik bereikbaar wil/moet zijn voor de mensen op de bouw die om half 7 al starten. Een groot deel van de week werk ik ook op de bouwplaats.

Omdat ik een groot, divers team aanstuur en het aanspreekpunt ben voor de opdrachtgever bestaat mijn dag veel uit geplande overleggen zoals de bouwvergadering, het projectteam overleg, inkoopoverleg, inkoopgesprekken met onderaannemers  etc maar ook veel uit niet geplande korte overleggen. Daarin komen mensen van mijn team even sparren over een probleem of als ze vastlopen in hun taak.

Daarnaast ben ik veel bezig om de belangrijke punten uit de bouwvergadering voor te bereiden en alvast de lastige punten voor te bespreken met opdrachtgever, adviseurs.

Ook rapporteer ik maandelijks de financiële stand van het werk aan de directie van Kropman.

Ik ben groot voorstander van het persoonlijk contact maar we ontkomen er niet aan dat er ongeveer 50/60 mails per dag binnenkomen. Om niet door mijn mail geleid te worden heb ik 2 momenten per dag dat ik de email bekijk.

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie.

Focus houden op het grote geheel dus niet teveel met details bezig zijn

Snel informatie kunnen verwerken en samenbrengen ter besluitvorming

Direct en resultaatgericht

Strategisch kunnen denken

Communicatief vaardig >> je spreekt met zeer veel mensen met uiteenlopende belangen

Teambuilder

Niet bang zijn om dingen bespreekbaar te maken ook onder grote weerstand.

1634200378345

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Om mijn functie te kunnen doen moet je vooral veel ervaring opdoen in al die aspecten van de techniek. Ik zelf heb met vele functies meegekeken of zelf gedaan. Ook moet je de echte techniek en de details los kunnen laten en vertrouwen op de kennis en kunde in je team.

Onderzoekend zijn, vragen blijven stellen (ook al lijken ze dom), geïnteresseerd zijn in mensen.

 

Naast een technische opleiding is het handig om je ook te verdiepen in de juridische kant van projecten en de financiële kant.

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt

Gewoon doen, het is een heerlijk vak.

 

Je werkt voornamelijk met mannen, maar blijf vooral jezelf. Je mag anders zijn, anders denken, dat is juist goed en verfrissend. Wees daarin niet te overgevoelig maar stel wel duidelijk je grenzen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft het verhaal van Barbara jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek en technische bedrijven. Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én technische bedrijven die graag techniekvrouwen verwelkomen.

  • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
  • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student of zij instromer?
  • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.