Menu

Hoi! Ik ben Kirsten Jongman

Hoofd Design Waterglijbanen en Sprayparks bij Watergames and More

                

De studie die ik heb gevolgd is: Industrieel Ontwerpen

Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Bij het kijken naar een middelbare school vond ik techniek al heel interessant. We hadden bij ons in de buurt een technische school, maar ik had VWO advies dus die optie viel op dat moment af. Ik vind het dan ook jammer dat we in die tijd nog geen Technasium hadden. Tijdens de middelbare school vond ik de technieklessen al erg leuk, al was dat maar weinig uur in de week. De profielen Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid pasten heel goed bij mij.

De liefde voor techniek heb ik echter van mijn opa overgenomen, hij had een eigen werkkamertje waar hij de mooiste vliegers (van formaat waar ik als klein kind aan kon hangen) en vliegtuigjes bouwde. Hij was ook altijd erg blij om met ons in het kamertje nieuwe dingen te knutselen en supertrots dat ik op dat moment een baan als ontwerper van speeltoestellen had.

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Samen met mijn collega Chieneke zijn wij bezig de gaafste waterglijbanen en waterspeelstructuren te ontwerpen en technisch uit te werken in het 3D programma Autodesk Inventor. Niet alleen de glijbanen zelf, maar ook de stalen kolommen en ondersteuningen. Daarbij moeten wij met veel dingen rekening houden: veiligheidsnormen zodat iedereen veilig naar beneden komt, maar ook met de sterkte van de materialen: zijn de kolommen en stalen liggers sterk genoeg om de waterglijbaan te houden? Verder is het altijd een uitdaging om een glijbaan met een leuk en veilig baanverloop te ontwerpen in soms zeer krappe zwembaden: een leuke uitdaging dus!

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Na een koffie en even bijkletsen met Chieneke duiken we de lijst met projecten in. Aangezien er erg veel dingen tegelijk lopen, kijken we goed naar de prioriteiten. We hebben beiden onze eigen projecten, maar soms komt er een aanvraag van de uitvoeringsafdeling tussendoor waardoor we even snel iets tussendoor moeten ontwerpen en bestellen. Vaak hebben we ook vergaderingen met sales om de nieuwe offertes door te spreken waar tekenwerk voor nodig is. Het is hard werken om alle prachtige projecten in binnen en buitenland op tijd af te hebben voor productie, maar er is gelukkig heel veel ruimte voor plezier met onze andere collega’s. De mooiste baan is een glijbaan!

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie

De opleiding Industrieel Ontwerpen heeft mij geleerd erg analytisch te denken. De ontwerpprocessen zijn ook heel nuttig. Je loopt ze tijdens je werkdag niet meer zo systematisch door als tijdens de opdrachten in de opleiding, maar meer instinctief naar de beste oplossing. Dit is ook omdat er vaak druk zit achter de verschillende projecten. Hoewel het een universitaire opleiding is, leer je ook met materialen omgaan: verschillende soorten kunststof herkennen en de kenmerken hiervan, sterkteberekeningen etc. Je leert tijdens je baan wel veel meer over de verschillende materialen, in zwembaden mag bijvoorbeeld geen RVS gebruikt worden omdat dat oxideert zonder dat je dat goed kan zien: hierdoor zijn al enkele ernstige ongelukken gebeurd. De vakken die ik ooit gehad heb zoals statica, dynamica en sterkteleer gebruik ik minder omdat de statische berekeningen worden uitbesteed, maar het is handig om zelf ook de rapporten te kunnen checken en te begrijpen wat er staat. Verder is het erg belangrijk om in mijn functie met verschillende soorten mensen te kunnen communiceren: van de architect tot de aannemer tot de mensen op de bouwplaats die het toch maar weer allemaal in elkaar monteren. Ten slotte is het heel belangrijk dat je zelfstandig kan werken en je eigen tijd kan indelen: door de hoeveelheid projecten moet je goed kunnen inschatten wat de meeste prioriteit heeft en wat wel even kan blijven liggen.

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Een opleiding in Industrieel (Product) Ontwerpen of Werktuigbouw aan de universiteit of HBO is wel nodig voor deze baan. Verder moet je goed ruimtelijk inzicht hebben en van uitdagingen houden: het komt vaak voor dat je voor grote uitdagingen staat tijdens het ontwerpen van de glijbanen of stalen constructies. 

En je moet kunnen zwemmen, want het testen van waterglijbanen hoort gewoon bij onze functie!

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? 

Laat je niet tegenhouden door de vooroordelen die er helaas nog wel bestaan. Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat ik tijdens bouwvergaderingen niet eens aangekeken of aangesproken werd, terwijl dat later in het proces veranderde omdat ze toch inzagen dat vrouwen heel goed in de bouw kunnen werken en mee kunnen praten. Gelukkig wordt dat allemaal steeds beter, en werken wij ook in een bedrijf wat heel vooruitstrevend is in die richting en kijkt naar de technische kwaliteiten die we leveren. Het is nog steeds erg speciaal om een compleet vrouwelijke engineeringteam te werken. 

Werken in een technisch beroep is gewoon super leuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft het verhaal van Kirsten jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek. 

  • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
  • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
  • Of  zoek je een opleiding als zij – instromer?
  • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Wij zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.