Menu

Hi! Mijn naam is Jildou Kracht

Ba mijn studies Technische Bedrijfskunde en Technology and Operations Management, ben ik begonnen als CPQ Consultant

Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Dit is eigenlijk per toeval gebeurd. Voordat ik een studie gekozen had, zijn er beroepen als juf, kinderopvangleidster en verpleegkundige de revue gepasseerd. Verpleegkundige ook daadwerkelijk tot de oriëntatie van studies. Alleen kan ik helemaal niet zo goed tegen bloed.. Toen ik dat besefte heb ik gekeken naar wat ik leuk vond en waar ik goed in was op de HAVO; economie en natuurkunde. Dit heeft me uiteindelijk bij Technische bedrijfskunde gebracht. A match made in heaven.

Op Technische bedrijfskunde leerde ik mensen in de techniek begrijpen en aan de andere kant een stukje bedrijfskunde. Echt technisch ben ik zelf niet maar heb wel een sterke interesse in de techniek. Juist deze combinatie trekt mij erg aan en vind ik bij Elfsquad ook terug. De jongens (developers) doen het technische ICT-gedeelte en ik snap ongeveer hoe ze het doen om het zo weer in Jip&Janneke taal uit te kunnen leggen aan anderen. Daarnaast is het gevoel dat ik kreeg bij de eerste bedrijfsbezoeken op mijn studie er nog steeds als ik weer een kijkje in de keuken van de klant mag nemen.

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Veel mensen weten wel wat een consultant doet maar CPQ is vaak iets minder bekend. Ik zal beide uitleggen.

Mijn collega’s en ik bouwen samen aan onze eigen Configure, Price, Quote (CPQ) applicatie, Elfsquad CPQ. Wellicht ken je wel een auto configurator op de websites van autofabrikanten. In deze configurator kan je jouw eigen auto samenstellen en bestellen.

Deze software is vaak maatwerk maar wij leveren standaard configuratie software aan MKB-bedrijven in de maakindustrie. Het doel van deze software is het verkopen van jouw product aan de eindklant of het beschikbaar maken van jouw product op een eigen dealer platform. Daarnaast is een belangrijk doel voor veel van onze klanten het optimaliseren en standaardiseren van het proces tussen verkoop en productie.

Een van onze speerpunten is dat bedrijven zelf de software kunnen implementeren en beheren. Hier ondersteunen wij in de vorm van trainingen en advies over hoe de configurator het beste kan worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is hoe complexe productstructuren en berekeningen in de configurator gebouwd kunnen worden. En dit is precies wat ik doe als Consultant.

Momenteel zijn wij nog een klein bedrijf en is de rol als consultant vaak breder dan alleen consultant zijn. Juist dit vind ik mega tof om te doen. Naast consultant, doe ik een stukje projectmanagement en proberen we partners aan ons te binden door hen trainingen te geven over onze applicatie.

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Als consultant zit ik vaak vroeg in de ochtend in de auto naar een klant die overal in het land kan zitten (Groningen is niet de beste uitvalsbasis). Overdag geef ik een workshop over verschillende onderdelen van de applicatie afhankelijk waar de klant zich bevindt in de implementatie. Dit kan bij allerlei verschillende soorten bedrijven zijn, van producenten van landbouwvoertuigen en machinebouwers tot aan producenten van consumentenproducten zoals tafels en badkamers. Een kijkje in de keuken, waar ik al eerder over sprak, bij al deze verschillende bedrijven hoort er natuurlijk ook bij!

Daarnaast bestaat een deel van mijn werk uit pilot workshops waarin ik met een potentiële klant de diepte van de applicatie induik. Het vette hieraan is dat de omgeving en betrokkenen volledig nieuw zijn. Ik vind het mega interessant om te kijken hoe onze applicatie het beste past binnen deze situatie en hoe om te gaan met de verschillende betrokkenen, van engineers tot managers.

Op de vrijdag (en vaak nog een extra halve of hele dag in de week) ben ik altijd op kantoor (of thuis). Deze dag gebruik ik om notities en acties van de dagen bij de klant uit te werken en hebben we intern project overleg. Alle interessante of aandachtvragende punten van de week komen hierin voorbij.

Deze interne dag kan ik ook erg waarderen om juist samen te werken met de collega’s nadat je een week op pad bent geweest. We werken met z’n allen altijd aan hoe we meer mensen op een zo goed mogelijke manier gebruik kunnen laten maken van onze configuratie software en hoe we dat voor onszelf zo makkelijk mogelijk kunnen maken. Naast optimaliseren van de bedrijfsprocessen doen we dat dus ook bij onszelf. Na al onze werkzaamheden, ideeën en overleggen sluiten we de week af met een goede vrijmibo. Gezelligheid mag naar mijn idee niet ontbreken op de werkvloer!

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie

Als consultant moet je communicatief sterk zijn. Je zit met allerlei verschillende soorten mensen aan tafel (van engineers tot managers) en moet iedereen aan boord van de implementatie weten te houden. Daarnaast is enig organisatorisch vermogen wel handig. Vooral voor het in goede banen leiden van de implementatie van de klant en het overzicht bewaren voor jezelf omdat je vaak meerdere projecten tegelijk begeleidt

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Het vooral gewoon doen. Elfsquad en deze rol kwam per toeval op mijn pad. Ik heb er erg over getwijfeld omdat ik mezelf niet per se in de ICT-wereld zag. Echter had ik dit voor geen goud willen missen. Juist doordat Elfsquad een kleiner bedrijf is, krijgen we enorm veel ruimte om allerlei dingen uit te proberen en zelf goede ideeën in te brengen. Doordat ik dit heb kunnen doen weet ik nu ook veel beter wat ik wil en waarom ik het wil.

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt

Binnen mijn werk kom ik voornamelijk in aanraking met mannen. Het klinkt wellicht spannend om een baan in een mannenwereld aan te gaan. Echter, heb ik gemerkt dat dit maar net is hoe je dit zelf aan gaat. In het begin dacht ik soms, ‘moeten deze mensen dit nou van mij aannemen, meisje van 23’. Momenteel ben ik anderhalf jaar ouder en denk ik dit eigenlijk nooit meer. Ik vind het juist leuk om de uitdaging van dit vooroordeel aan te gaan. Heb er al tijden niks meer over gehoord.