Hoi! Ik ben Jantina Kuiper
Functie: Werkvoorbereider bij Geveke Bouw
Studie: MBO BOL4 Bouwkunde en HBO bachelor Built Environment
Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?
Mooie voorwerpen en gebouwen hebben mij altijd al geïnteresseerd. Ontwerpen van gebouwen en de inrichting hiervan heeft mij van jongs af aan dan ook al bezig gehouden. Zoals vele met mij heb ik vroeger vaak het computerspel Sims gespeeld. Ik vond het bouwen van de huizen echter veel leuker dan het spelen met de karakters. Ook teken en schilder ik erg graag als hobby. Het leek mij daarom leuk om een creatieve baan te vinden.
Toen ik bij een open dag met mijn vader mee naar zijn werk ging (hij werkte destijds als technisch tekenaar bij een bedrijf gespecialiseerd in trappen en balustraden) was ik erg onder de indruk van de mooie technische tekeningen. Toen is het idee ontstaan om architect of technisch tekenaar te worden. Om hier te komen diende ik echter een lange weg van studeren af te leggen, beginnend met de MBO opleiding Bouwkunde.
Op deze opleiding heb ik het vak pas echt goed leren kennen. Ik kwam er achter dat het bouwen nog veel interessanter is dan het ontwerpen en tekenen. Al vrij snel heb ik mijn doelstelling dus gewijzigd en ik ben nog steeds erg tevreden met mijn gemaakte keuzes.
Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?
Mijn functie is werkvoorbereider bij een middelgrote aannemer. De exacte inhoud van de functie zal per bedrijf een beetje verschillen maar in mijn geval houdt dit in dat ik vanaf het definitief ontwerp tot en met de oplevering bij het project betrokken ben. Ik zorg er voor dat alle onderdelen ingekocht worden, gecontroleerd worden, hoeveelheden uitgetrokken worden en ik bewaak de voortgang van de bouw. Ik heb een coördinerende functie, hierdoor ben ik als het ware een spin in het web. Alle lijntjes gaan via de mij en ik ben het aanspreekpunt voor de uitvoerder. Samen met de projectleider ben ik verantwoordelijk voor het gehele project.
De architect ontwerpt een gebouw, de constructeur berekent de constructieve onderdelen en een bouwfysisch adviseur berekend de thermische schil, geluid en veiligheid. In de uitvoering van het project is het van belang dat alle onderdelen voldoen aan de uitgangspunten zoals deze partijen hebben bedacht. Het is dan ook mijn taak om deze onderdelen te controleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de maatvoering van wanden, balkons, kozijnen etc., maar ook gegevens van ventilatieroosters, isolatiewaardes en koppelingen van constructieve onderdelen dienen gecontroleerd te worden.
Als er op de bouw een probleem ontstaat (door bijvoorbeeld een productiefout, controlefout etc.) dan zorg ik er voor dat er een oplossing wordt bedacht. Vaak is dit dan een oplossing waar ook details voor getekend moeten worden. Het is dus van belang dat je kennis hebt van bouwvolgorde en materialen maar ook van tekenprogramma’s en het opzetten van een detail.
Als werkvoorbereider kom je dagelijks in verassende situaties terecht. Geen enkele dag is hetzelfde en er is altijd afwisseling tussen de verschillende projecten en lopende taken.
Hoe ziet een dag op je werk eruit Jantina?
Normaal begint mijn dag rond 08:00 met een kop thee en het bijwerken (archiveren, beantwoorden en lezen) van mijn mailbox. Wat er verder die dag gebeurd is elke dag weer anders. Ik plan mijn werkzaamheden wel in maar vaak kom ik er aan het einde van de dag achter dat ik hele andere dingen gedaan heb. Dit komt omdat er vaak telefoontjes, mailtjes of meldingen tussendoor komen die een hogere prioriteit hebben en direct opgepakt dienen te worden. Rond 17:00 sluit ik mijn dag weer af.
Ik kan de dag bijvoorbeeld beginnen met een controle van kozijnen, tussendoor een inkoopgesprek of vergadering houden om vervolgens opeens naar de bouw toe te moeten om een knelpunt te bekijken en een oplossing te bedenken.
De vrijheid die ik als werkvoorbereider krijg om naar de bouw te gaan en knelpunten te bekijken zorgt er voor dat ik de theorie met de praktijk kan vergelijken en van mijn fouten kan leren.
Juist de variatie en vrijheid in het werk en de uitdaging die het biedt, maakt dat ik mijn werk erg leuk vindt. Het zal niet snel eentonig of saai worden.
Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie
Als werkvoorbereider zijn onderstaande eigenschappen van belang:
- Assertieve / actieve houding;
Als je niet voor jezelf op durft te komen, of niet tegen een onderaannemer of leverancier in durft te gaan, dan is deze functie wellicht niet voor jou geschikt.
- Communicatieve vaardigheden zowel mondeling als schriftelijk;
Als werkvoorbereider ben je continu aan het communiceren met onderaannemers, leveranciers, collega’s en opdrachtgevers. Het is dus van belang dat je jezelf kan redden met het schrijven van mails en bij het voeren van een telefoongesprek of fysiek gesprek. Sinds Covid-19 horen hier ook video afspraken bij.
- Sociale vaardigheden;
Deze hangt nauw samen met de communicatieve vaardigheden. Je werkt altijd in een team en het is dan ook belangrijk dat je je sociaal kan opstellen binnen dit team en naar buiten toe richting opdrachtgevers, onderaannemers of leveranciers.
- Kennis van programma’s zoals Word, Excel, Outlook (Microsoft office pakket);
- Kennis en handigheid in het technisch tekenen in AutoCAD en in een 3D programma zoals Revit;
Bij controles heb je bijna altijd wel digitale tekeningen nodig. Je kan bij controles tekeningen over elkaar heen leggen, 3D modellen bekijken voor een beter beeld of details maken.
- Je moet kunnen werken onder druk;
Zodra je als werkvoorbereider bij een project betrokken raakt, dien je je aan een bepaalde planning te houden. Deze planning is vaak redelijk strak gepland om een zo kort mogelijke bouwtijd te realiseren en de kosten te drukken. Als jij bijvoorbeeld een controle laat verzuimen dan heeft dit gevolgen voor de levering. Deze verlate levering kan weer hele grote gevolgen hebben voor vervolgwerkzaamheden. Er zit dus best veel druk op de werkzaamheden die je doet, maar ook het feit dat een fout of nalatigheid grote financiële gevolgen kan hebben zorgt voor druk.
Als je graag achterover leunt, dan is de functie werkvoorbereider dus zeker geen baan voor jou.
- Accuraat zijn;
Datgene er op papier is bedacht (en door de werkvoorbereider is gecontroleerd) wordt ook daadwerkelijk gebouwd. Het is dus van belang dat je accuraat bent en verschillende onderdelen wel op elkaar afstemt bij controles. Als je niet accuraat genoeg controleert, bijvoorbeeld alleen op hoofdlijnen en niet op detailniveau, dan kunnen er veel onderdelen fout gaan die in de uitvoering weer opgelost moet worden.
Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?
Ik vind zelf de combinatie van MBO én HBO een hele goede basis. Op het MBO heb ik de meeste praktijk en vakkennis geleerd terwijl ik op het HBO echt heb geleerd om procesmatig te denken en te werken.
Het verschilt per bedrijf maar bij veel bedrijven wordt voor de functie als werkvoorbereider een HBO opleiding gevraagd. In de huidige markt, waarbij de bouwsector enorm onder druk staat en er een tekort is aan werkvoorbereiders, worden er ook vaak MBO’ers aangenomen.
Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt
Wees altijd jezelf, durf vragen te stellen en je grenzen aan te geven. Het kan nog wel grotendeels een mannenwereld zijn maar als je je best doet en hard werkt zal je er binnen no time bij horen.
Heeft het verhaal van Jantina jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?
Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek. Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek.
- Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
- Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
- Zoek je een opleiding als zij – instromer?
- Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?