Kom je Sanne tegen dan zie je een vrouw vol passie! Zij kan ingewikkelde technische vraagstukken omzetten naar duidelijke begrijpbare taal voor iedereen. Ze is gefascineerd over alles wat met techniek te maken heeft en vertelt er iemand over zijn of haar werk, dan hangt ze aan de lippen van deze specialist. Zij weet hoe ze die technische termen via design en tekst uit moet dragen! Kortom een vrouw die bevlogen over de techniek vertelt.
In dit interview met Sanne vertelt ze hoe zij in de technische installatie branche is gekomen en geeft ze haar advies om ook voor deze branche te gaan werken!
Jij vertelt over jezelf als techniekfanaat. Dus als jij voor een klas zou staan die binnenkort een profielkeuze of studierichting moet doen en je hebt 1 uur de tijd om ze te inspireren/informeren… Wat zou je vertellen?
Ik zou ze zo snel mogelijk de klas uit trekken en meenemen naar een project van een van mijn klanten! Installatietechniek moet je zien, meemaken en horen. De eerste keer dat ik in de technische ruimte van een groot ziekenhuis stond, was ik zó onder de indruk. Als je er middenin staat zie je pas wat er allemaal bij komt kijken om – in dit geval – een ziekenhuis draaiende te houden. Zeker in deze tijd superbelangrijk natuurlijk.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik, samen met een groep studenten, een rondleiding kreeg over de zolder van een groot museum in Amsterdam. Het was zo cool om te zien hoe nieuwe technieken prima passen in een oude stad als Amsterdam. Ook dat was iets wat je echt moet ervaren. Als ik nu foto’s van die rondleiding zou laten zien denk je: “Euh, ik zie buizen lopen op een donkere zolder en grote kasten staan. Wat is hier precies zo cool aan?” Maar als je met zijn allen een flink eind over die zolder loopt en weet dat dit hele stelsel ervoor zorgt dat alle kunst in dat museum in topconditie blijft, is dat best indrukwekkend!
Jij hebt je passie in techniek gevonden, door jouw kracht van communicatie in te zetten om niet technische mensen te bereiken. Hoe zou jij een vrouw inspireren om voor techniek te kiezen die (nog) geen technische achtergrond heeft?
Ook hier zeg ik meteen: hup, we springen de auto in en we gaan op pad. Voor mij werd techniek pas écht begrijpelijk toen ik het daadwerkelijk zag. Zo ziet een schakelkast eruit, dit is een stoomketel, zo worden bronnen voor een wko-geboord, dit is een warmtepomp. Vaak weet je pas wat installatietechniek doet als het er niet is of niet werkt. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat je ergens bent waar het te koud of te warm was. Binnenklimaat is ontzettend belangrijk voor onze gemoedstoestand en gezondheid. Als niet-techneut heb je vaak geen idee wat daarbij komt kijken.
Daarom vind ik het zo belangrijk dat techniek voor iedereen begrijpelijk is. Als je het niet snapt, denk je al gauw: oké, not my cup of tea. Maar wanneer je de werking van installatieonderdelen helder en beeldend uitlegt, is het ook meteen makkelijker om mensen te interesseren voor techniek. En daar zet ik me elke dag met hart en ziel voor in.
Heb je vrouwelijke rolmodellen waar jij mee gewerkt hebt binnen de techniek? Waarom hebben zij jou geïnspireerd?
Voordat ik mijn eigen bedrijf begon, werkte ik bij een grote installateur. Daar is al bijna acht jaar een vrouw aan het roer van een club 1.200 mensen. Dat vond ik toen (en nog steeds!) fantastisch en een groot voorbeeld. En één van mijn oud-collega’s daar zet zich in voor voorlichting op scholen en is rolmodel bij VHTO. Dat vind ik zo cool!
Wat is het beste advies wat jij ooit hebt gekregen en wil je graag met iedereen delen?
“Ga eens op een project kijken, dan zie je wat we doen.” Sinds ik projectbezoeken doe bij klanten snap ik veel beter wat ze doen. Ik vind dit soort bezoeken ook gewoon verplichte kost voor school. Vorig jaar nam ik mijn 4-jarige zoon mee naar de open dag van een van mijn klanten. Daar heeft hij het nog steeds over!
Een belangrijke les die ik heb geleerd van mijn oude leidinggevende en nog steeds bij me draag is: “Als je iets graag wil doen, is daar maar één manier voor om dit te bereiken: de Bob-manier.” En dat is niet vragen, maar gewoon doen. Het remt je proces als je steeds om feedback en goedkeuring blijft vragen. Als je gas geeft, vaart op je eigen intuïtie en vertrouwt in jezelf kom je het snelst bij je einddoel. En anders… word je vanzelf wel een keer teruggefloten ;-).
Meer van Sanne willen weten? Dit is haar website www.sannevanmil.nl