Hoi! Ik ben Nienke
Studie: Maritiem officier
Functie: Technicus Werktuigbouwkunde
Vertel eens Nienke; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?
Ik ben voornamelijk met de techniek in aanraking gekomen door mijn vader. Mijn ouders namen mij en mijn zusjes al vroeg mee bij hem aan boord op de Eendracht. Hier brachten we vele vakanties en weekenden door, terwijl we mee mochten helpen met allerlei klussen; van het verbeteren van kaarten, meewerken in de machinekamer, het uitvoeren van zeilhandelingen tot het onderhouden van lieren en alles daar tussenin.
Ik vond het schip ontzettend interessant, dus was daar altijd heel graag. Ik vond het heel gaaf om mee te mogen werken aan al die equipment aan boord en te helpen met het onderhoud en het oplossen van de problemen.
Toen ik ouder werd ben ik zelf op de eendracht (en andere zeilschepen) gaan varen als kwartiermeester. Dit beviel zo goed dat ik de keuze maakte naar de zeevaartschool te gaan om van varen mijn beroep te kunnen maken.
Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?
Als technicus zorgen mijn collega’s en ik voor het uitvoeren van het mechanisch onderhoud in de Amercentrale en de centrale in Moerdijk. Dit bestaat deels uit het uitvoeren van preventief onderhoud en het lopen van inspectierondes, en voor een groot gedeelte uit het oplossen van mechanische verstoringen.
Dit kan van alles zijn, aan allerlei soorten equipment; van het vervangen van V-snaren van pompen, van mechanical seals, regelventielen, aandrijvingen van afsluiters, pompen etc.
De grote variëteit aan componenten en systemen (als; biomassa, kolen, stoom, rookgasreiniging) in de centrale maakt het werk heel afwisselend en uitdagend.
Hoe ziet een dag op je werk eruit?
Eigenlijk is iedere dag anders. Er wordt iedere week een onderhoudsplanning gemaakt, deze is het uitgangspunt voor ons werk. Als er echter grote verstoringen zijn geweest in de nacht gaan we deze eerst verhelpen. Dit maakt dat je van tevoren nooit precies weet hoe de dag eruit komt te zien, wat de functie heel tof en afwisselend maakt!
Zo zijn we de ene dag bezig om bijvoorbeeld een motor, pomp of een tandwielkast uit te wisselen, kan de volgende dag zomaar bestaan uit het vervangen van een seal van een pomp en het uitlijnen van pomp & motor en de 3e dag uit het lopen van inspectierondes langs bijvoorbeeld het biomassa systeem of de KoVo’s. De volgende dag kan zomaar weer heel anders zijn.
De dag begint altijd om half 8 op kantoor, waar we van de coördinator te horen krijgen welke werkzaamheden er zijn en in welke teams we gaan werken. We werken eigenlijk altijd minstens met z’n 2-en. Dit omdat de meeste componenten toch groot en zwaar zijn, waardoor je altijd een extra paar handen nodig hebt.
Vervolgens gaan we aan de slag. Vaak beginnen we door even te gaan kijken op de plek waar we gaan werken. Dit om te kijken wat precies het probleem is met het equipment waar we aan gaan werken (door dit iom de wacht te testen), zodat we zelf ook kunnen zien wat het probleem is. Bijvoorbeeld, de pomp trilt te hard, of valt direct uit, maakt veel herrie etc. A.d.h.v. wat we horen, zien, ruiken of voelen bepalen we hoe we het probleem gaan aanpakken en wat we denken dat er nodig is om het probleem op te lossen. Ook kunnen we door vast te gaan kijken bepalen welk gereedschap en andere hulpmiddelen we nodig hebben.
Hoe lang zo’n klus duurt is heel verschillend. Sommige klussen zijn met een half uurtje gedaan (bijv filters wisselen), andere duren dagen (bijvoorbeeld het wisselen van tandwielkasten of troubleshooting als nog niet exact bekent is wat de storing veroorzaakt).
We werken in principe tot 1600, maar als een klus uitloopt of er laat in de middag nog een melding van een verstoring binnenkomt kan het zijn dat we langer doorwerken.
Ook de storingsdienst is een onderdeel van het werk. Iedere technicus heeft eens in de +/- 6 weken een week storingsdienst. Dan ben je van vrijdagmiddag tot de volgende vrijdagochtend 24/7 stand-by om storingen op te lossen na werktijd. Hoe vaak je opgeroepen wordt is heel wisselend, de ene keer kan het 3x per week zijn, terwijl je de volgende keer helemaal niet hoeft te komen.
Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie
Om als technicus goed te kunnen functioneren is het handig om: enthousiast te zijn over techniek, nieuwsgierig, initiatiefrijk, goed in een team kunnen werken, goed problemen kunnen analyseren en niet bang zijn om te doen.
Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?
Ik zou diegene aanraden zich vooral goed te oriënteren op welke sector van de techniek je interessant lijkt. De techniek is ontzettend breed, en binnen iedere sector zijn er ook weer legio mogelijkheden.
Mocht je een richting gevonden denken te hebben zou ik aanraden een bedrijf in de richting van je interesse te benaderen en te vragen naar de mogelijkheden voor een meeloopdag. Van buitenaf lijken veel bedrijven in de techniek mannenbolwerken waar het als vrouw lastig lijkt om een plek te vinden. Bij de bedrijven waar ik tot nog toe gewerkt heb is dat juist helemaal niet het geval, er is zeker een plek voor vrouwen (zowel werktechnisch als sociaal gezien).
Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven?
Stel vooral veel vragen aan mensen die in de sector werken. Over het algemeen vindt iedereen het leuk om over zijn of haar specialisme te vertellen, dus maak daar vooral gebruik van!
Heeft het verhaal van Nienke jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?
Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek en technische bedrijven. Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én technische bedrijven die graag techniekvrouwen verwerlkomen.
- Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
- Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student of zij instromer?
- Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?