Even kennismaken! Ik ben Marion Jansen.
Studie: Middelbare Installatietechniek (MIT) 1 en 2.
Functie: projectengineer bij een installatietechnisch adviesbureau.
Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?
Al heel vroeg: mijn vader gaf wiskundeles op de LTS. Hij gaf mij en mijn zussen bijles. Na mijn opleiding Atheneum-A en een studie om mensen met psychische problemen te begeleiden was het inmiddels crisis geworden en was er geen werk te vinden. Ik ben toen uit belangstelling wis- en natuurkunde op een avondschool gaan volgen. Daarna via klasgenoten van de avond-HTS (slechts een jaar gevolgd) al snel een baan gevonden binnen de installatietechniek. Tijdens mijn werk heb ik de MIT-opleidingen gevolgd en afgerond.
Mijn grote inspirator was een vrouwelijke architect die ooit op de Technische Hogeschool (nu: TU/e) een enthousiaste lezing over haar vak gaf. Ik heb haar om advies gevraagd en zij heeft mij op pad geholpen.
Nu zijn we reuze benieuwd wat je momenteel doet, kan je daar eens meer over vertellen?
Ik houd me o.a. bezig met technisch advies en met calculaties van installaties, voornamelijk van grote projecten zoals scholen, kantoren, brandweerkazernes, zorginstellingen etc.. Je moet je voorstellen dat zonder installatietechniek geen enkel gebouw (of woning) bewoonbaar is! Er is dan bijvoorbeeld geen koeling of verwarming, geen luchtverversing, of afvoer van hemelwater (regenwater). Ook zijn er dan geen toiletten, douches, geen watervoorzieningen, is er geen brandbeveiliging etc.
Ik houd me bezig met de werktuigbouwkundige installaties. Er zijn gespecialiseerde bureaus die zich bezig houden met elektrotechnische installaties. Zonder die installaties is er in een gebouw geen verlichting, geen internet en kun je je smartphone niet opladen!
Hoe ziet een dag op je werk eruit?
Elke dag is anders en heel afwisselend. De werkzaamheden variëren van het schrijven van energierapporten tot technische omschrijvingen (wij noemen dat een bestek) zodat een installateur weet wat hij moet maken. Daarnaast werk ik veel aan calculaties en bel en mail ik met leveranciers om offertes te krijgen. Ik controleer begrotingen, bestekken en tekeningen. Soms ga ik samen met een collega naar een bouwproject, of een bestaand project. Het betreft vaak projecten waarin miljoenen euro’s aan installaties omgaan.
Het werk is niet alleen technisch, er komt ook veel communicatie bij kijken. En dat maakt het erg leuk, deze contacten met veel verschillende mensen. Want naast leveranciers heb ik ook regelmatig contact met bouwkundigen (zoals architecten), Nutsbedrijven (bijv. over de levering van water), installateurs, elektrotechnici etc. Ik denk dat er maar weinig beroepen met zoveel afwisseling zijn! Want je werkt samen in een team en in een bouwproces lopen zaken vaak anders dan gepland. En moet je dus creatief zijn om oplossingen te verzinnen.
Wat vind je het leukste van je vakgebied?
Bij de start van een bouwproject sta je bij wijze van spreken met alle partijen om de bouwput en denk je, mwah, dit kan toch nooit goedkomen? Om dan na afloop van de bouwperiode te constateren dat je met alle partijen toch weer een mooi project hebt neergezet. Ik vind het daarnaast erg leuk dat ik op mijn tochten door Nederland allerlei projecten zie waar ik aan gewerkt heb
Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie
Het is in dit vakgebied belangrijk dat je naast een gedegen technische achtergrond goed met verschillende type mensen kunt omgaan. Communicatie is namelijk van wezenlijk belang, misverstanden kunnen tot grote technische en financiële problemen leiden. Daarom is het ook noodzakelijk dat meerdere personen controle uitvoeren. Berekeningen en calculaties moeten met grote accuratesse worden uitgevoerd, de aandacht erbij houden dus! Bijblijven in het vakgebied: ook erg belangrijk, zeker nu er zoveel veranderingen plaatsvinden op het gebied van energietransitie.
Verder is een dosis enthousiasme voor het vakgebied natuurlijk een pré. En breng ook wat humor mee.
Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?
Het beste is om via een technische opleiding kennis te vergaren. Daar ben je wel een aantal jaren mee bezig. De MIT-opleidingen (de benaming is tegenwoordig iets gewijzigd) zijn zeer praktijkgericht en zeer geliefd bij werkgevers. Je moet ook zeker de intentie hebben om nieuwe ontwikkelingen te blijven volgen.
Als iemand mijn richting op wil, mag de betreffende persoon altijd via Vrouwen inde Techniek contact met me opnemen. Er zijn veel te weinig technici, dus werk is vrijwel verzekerd.
Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt
Blijf vooral jezelf! Stel je open op, je zult verbaasd zijn hoeveel leuke mensen je tegenkomt en hoeveel mensen bereid zijn om je op weg te helpen. En hoeveel plezier je kunt hebben. Blijf altijd respectvol naar anderen en behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Ik werk momenteel ruim 35 jaar en heb vrijwel nooit problemen met collega’s of anderen gehad.
Wees niet bang om dingen te vragen of te zeggen. Tegenwoordig is er veel meer verkrijgbaar en zijn meer dingen normaal geworden die dat vroeger niet waren. Zo zijn bijvoorbeeld veiligheidsschoenen in sneaker-uitvoering ook in vrouwenmaten verkrijgbaar, net als overalls. Mocht er op een bouwplaats geen fatsoenlijk toilet zijn, dan zul je altijd het aanbod krijgen om van het toilet in de directiekeet gebruik te kunnen maken. Vraag ook als je een tijd onbetaald verlof zou willen, ik heb dat meerdere keren gedaan en het was nooit een probleem. Hetzelfde geldt voor parttime werken.