Menu

Maak kennis met: Inge

Studie   Las opleiding BMBE,MIG/MAG 1 en 2 ,TIG 1 en TIG 2, SMLT, VT-w 2, PT 2, Pre-MBA, MBA                 cursussen Six Sigma yellow belt
Functie Teamleider Productie , RWC(s)

Inge Kraan werkt al 25 jaar voor ERIKS. Toen ze begon was ze de enige vrouwelijke lasser die RVS slangen laste in Nederland en nu werkt ze als Teamleider productie waarin ze leidinggevende is van een team van 16 en las coördinator van 12 man. In dit interview vertelt ze over hoe diversiteit binnen haar team bijdraagt aan een hoge mate van creativiteit én productiviteit en hoe ERIKS haar tweede thuis is geworden.

Hoe ben jij in de techniek gekomen?

Ik was nooit met echt met techniek bezig, maar ik vond van alles leuk om te doen. Op school bleek ik goed te zijn in tekenen en wiskunde, maar in mijn tijd was het niet zo dat je als meisje een keuze had om te kiezen waar je goed in was. Sterker nog,  de opleiding die ik deed was er een vak techniek en daar hoefden meisjes niet de opdrachten uit te voeren.

Later ben ik erachter gekomen dat ik het echt heel leuk vind om bezig te zijn met mijn handen, maar ook precisie werk te doen. Na verschillende baantjes, waaronder een metaalbedrijf had ik mijn zinnen gezet om een las opleiding te doen. Ik bleek niet direct in aanmerking te komen voor de opleiding, maar de aanhouder wint! Ik heb uiteindelijk via het arbeidsbureau de mogelijkheid gekregen om constructie/bankwerken en las opleidingen te doen. Ik bleek er goed in te zijn en via een stageplek als TIG lasser ben ik bij ERIKS aan de slag gegaan. Ik kreeg na 3 weken een vast contract en heb dit werk altijd met veel plezier gedaan.

Kun je ons iets vertellen over je huidige werk?

Als je al ergens zo lang werkt, is je werk gewoon je tweede huis geworden. Ik heb dit bedrijf zien groeien en voor mij staat ERIKS voor échte vooruitgang. Maar wat ik nog belangrijker vind is dat er mee wordt gedacht aan technische oplossingen voor de klanten. Veel aanvragen die we krijgen moeten speciaal op maat gemaakt worden en om te zorgen dat deze oplossingen snel bij de klanten komen wordt er per afdeling meegedacht.

In de praktijk komt het bij mij erop neer dat we aanvragen van orders/ projecten krijgen die vaak binnen drie dagen bij de klant moeten zijn. Daar zoek ik dan samen met mijn team de beste oplossing voor. We krijgen bijvoorbeeld grote opdrachten dan draaien we productie, tot aan een klant-specifieke slangetjes (service-orders). De werknemers zijn onze grootste kracht. Het enthousiasme, kennis en meedenken hoe we kunnen verbeteren heeft ons groot gemaakt. De tools en investeren in de nieuwste technologie en investeren in kwaliteit maakt het onderscheid

Dus je werkt nu al 25 jaar bij ERIKS? Wat maakt het dat je hier zo graag werkt?

De cultuur spreekt mij aan

Bij Eriks krijgen we veel vrijheid, daardoor krijgen mensen mogelijkheden om zich te ontwikkelen en dat vind ik heel mooi. Door die vrijheid te geven kom je ergens. Zeker als je kijkt naar mijn team dan zie je dat we een hele diverse groep zijn waarin we allemaal een andere achtergrond en leeftijd hebben. Wij kunnen elkaar goed aanvullen, daardoor groeien we ook verder als team en kom je op fantastische ideeën.

Verder vind ik het mooi om te zien hoe gepassioneerd mensen zijn. Motivatie, gedrevenheid, concentratie, kennis delen en het proces begrijpen, spelen een belangrijke rol in het bereiken van de optimale prestatie maar ook trots zijn, van het zelf maken van mooie producten. Het groeiproces en de ontwikkelingen die gemaakt worden en hierin een rol te spelen daar krijg ik een mooi gevoel van.

Als we nieuwe collega’s binnen het team krijgen dan ben ik diegene die ze aanneemt. In de procedure zorgen we dat de kandidaat een paar testen doorloopt en testen we een aantal competenties om er zeker van te zijn dat ze kundig zijn en voldoen aan de competenties die we zoeken binnen het team.

Na aanname hebben we voor de Lassers een vaste procedure opgesteld om te volgen. Zij doen ze binnen 2 weken een examen, die ze moeten halen, anders mogen ze geen officiële lassen doen.

Nu zijn we reuze benieuwd naar je functie, kan je daar eens meer over vertellen?

Toen ik begon waren we met z’n tweeën werkzaam als lasser en in de 25 jaar dat ik hier nu werk is het team van de lashal gegroeid naar 8 lassers met daarbij 4 voorbewerkers en nabewerkers.

Nu ben ik een Teamleider & las coördinator, ik heb een team van 16 man in de industriële slangen rubber en rvs slangen. Verder beoordeel ik de kwaliteit van de Lassers en de CMF (Lassen die gedaan worden in een Clean gedeelte)

Op mijn afdeling hou ik mij bezig met de normen en wetgeving waaraan onze orders moeten voldoen. Daarnaast controleer ik veel werk, geef ik advies aan mijn team en kijk ik wat er nodig is om het proces te verbeteren.

Nu doe ik een SMLT dat is een vooropleiding voor IWT en uiteindelijk wil ik IWI doen waarbij ik officieel lasinspecteur ben en laswerk kan beoordelen volgens alle geldende normen zoals LMK NEN-EN-ISO15614, WPS ISO15603 en LK NEN-EN-ISO 9606

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

 • Een dag bij mij op werk is heel veelzijdig
  • Ik begin meestal met de computer
  • Daar bekijk ik de planning en het rooster
 • Bespreek ik met de planner en de andere team leider de dag door
  • Schrijven we de uren op
  • Delen we alles opnieuw in
 • Rond 08.30 heb ik een board gesprek met het team en hebben we het over wat we gaan doen

Als het team aan het werk is, zijn mijn overige taken;

 • Afspraken controleren en opvolgen
 • Voortgang van het productieproces bewaken
 • Bewaken van de veiligheid op de productieafdeling
 • Kwaliteit controleren van het laswerk en processen
 • Vergaderingen over projecten
 • Zorgdragen voor een goede overdracht, zonder verlies aan productiviteit
 • Direct aanspreekpunt van de medewerkers
 • Zorgdragen voor een optimale lijnbezetting en personeelsplanning
 • Planning bijhouden
 • Het analyseren en voorstellen van verbeterpunten
 • Verantwoordelijk voor eindinspectie en vrijgave
 • Uitvoeren en begeleiden NDO
 • Het borgen van de kwaliteit
 • Overige administratieve taken

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie

Ik ben van mening dat als je iets leuk vindt dat je er voor moet gaan, net zoals ik dat heb gedaan met lassen.

Specifiek voor de functie als Lasser zijn; passie, secuur werken en doorzettingsvermogen belangrijk.

Het is niet altijd makkelijk om ergens nieuw te starten en vaak moet je jezelf ook echt bewijzen.

Wat zijn jouw grootste overwinningen geweest in je carrière?

Toch wel dat ik mijn huidige baan heb gekregen. Mijn eerste stap was dat ik graag nieuwe dingen wilde leren en door wilde groeien toen ik zag dat er een opleiding pre-MBA was zag ik dit als een kans. In het verleden naast mijn baan had ik een opleiding boekhouden gedaan en bij de vakbond was ik vrijwilliger belastingconsulente. Analyses en strategieën maken vind ik ook leuk om te doen. Nadat ik geslaagd was voor de Pre-MBA ging ik de MBA doen hiervan heb ik vier modules gehaald en terwijl ik  nog in mijn studie zat kreeg ik van ERIKS het aanbod om teamleider te worden van mijn team. Na een assessment heb ik de functie gekregen.

Voor mij is het geloven in jezelf belangrijk. Zorg dat je een visie hebt, geloof erin en ga ervoor. Je hebt niets te verliezen.

Wat vind jij belangrijk om mee te geven aan starters in de techniek?

Mijn advies voor vrouwen in de techniek die lasser willen worden:

Door hard te werken, professioneel te blijven en constant te leren, kan jij ook een uitstekende bekwame lasser worden.

Geslacht doet er niet toe als het erom gaat een geweldige lasser te zijn; het komt allemaal neer op uw toewijding en je verlangen om te verbeteren.

Sta stevig in je schoenen. Laat zien wat je kan en heb vertrouwen dat het je lukt, dan weet ik zeker dat je succesvol gaat zijn.

Daarnaast biedt techniek eindeloos veel mogelijkheden, Als je er maar voor open staat om nieuwe dingen te leren.  

Lasser zijn is een prachtige baan. Als jij het ziet, je bedenkt het en je maakt het daarna, dat is gewoon mooi!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft het verhaal van Inge jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek. 

 • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
 • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
 • Of  zoek je een opleiding als zij – instromer?
 • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Wij zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.