Menu

Hoi! Ik ben Ilona Kwakernaat en ik ben Vestigingsmanager

Vertel eens Ilona hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Mijn eerste baan in een écht technisch bedrijf was bij een productiebedrijf in EPS/EPP, zij maakten verpakkingen van deze materialen. Hier is de fascinatie voor techniek begonnen, het proces van idee naar eindproduct is ontzettend leuk en uitdagend.

In 2015 ben ik gaan werken in een groothandel in kunststoffen, als commercieel binnendienst medewerker. Je zou denken dat een groothandel niet zoveel met techniek te maken heeft, maar niets is minder waar. Bij ons ligt de focus op technisch kunststof en de relaties die wij leveren zijn voornamelijk bedrijven die van onze kunststoffen en halffabricaten de mooiste producten maken of waar wij een bewerkt eindproduct aan uitleveren.

Tot 2019 heb ik deze rol vervuld en in deze tijd heb ik veel geleerd over de diverse soorten technische kunststof die er zijn en de mogelijkheden van techniek & kunststof. Mijn werkzaamheden bestonden onder ander uit vraagstukken over materiaal en toepassingen beantwoorden en nauwkeurig lezen van technische tekeningen. Hierdoor kon ik meedenken met de klant; oplossingen brengen en proberen het onmogelijke toch mogelijk te maken.

Sinds 1 oktober ben ik, na een uitstap van een jaar, terug bij de DS Groep in de functie van Vestigingsmanager bij de vestiging Wijchen.

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Als Vestigingsmanager ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vestiging. Ik ben elke dag bezig met het optimaliseren van de bedrijfsvoering, ik zorg er samen met mijn team voor dat de verkopers hun gang kunnen gaan en onze relaties met een goede service geholpen worden. Het ultieme doel is ervoor te zorgen dat zowel de interne als externe relaties tevreden zijn en blijven.

Vestigingsmanager

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Ik begin de dag altijd met een rondje door het pand, ik begroet mijn collega’s en ik informeer hoe het met ze gaat en/of er nog bijzonderheden zijn.

Ik haal mijn koffie en vervolg mijn weg naar mijn eigen plek op het verkoop kantoor. Daar kijk ik samen met de werkvoorbereider naar de werkzaamheden van de komende dag.  

 • Welke routes de auto’s gaan maken, bij welke relaties komen we vandaag
 • Hoe staan we ervoor in de zagerij en het magazijn
 • Komen er grotere projecten aan
 • Wat kunnen we de komende dagen verwachten
 • Hoe is het met onze voorraad gesteld,

Daarna vervolg ik mij dag op kantoor samen met de binnendienst

 • We nemen door wat er open staat, welke orders en offertes.
 • De buitendienst ondersteunen is één van de kern taken, zijn er nog zaken de opgepakt moeten worden?
 • Hoeveel werk één ieder heeft en is er hulp nodig?
 • Ik beantwoord vragen van mijn team over projecten en offertes

Waar nodig coach ik mijn medewerkers en stuur ik bij, geef ik andere inzichten en sparren we samen over uitdagingen en oplossingen. Ik heb de luxe dat ik een leergierig en ambitieus team heb waar ik op kan bouwen ik ben dan ook enorm trots op mijn team.

Interview vrouwen in de Techniek

De rest van de dag verloopt altijd anders, maar toch leuk om te delen wat er allemaal op mijn pad is gekomen afgelopen dinsdag!

 • De accountmanager belt, een nieuwe relatie gaat bestellen, Yes! Goed gedaan, wij gaan hier aan de slag zo dat alles administratief voor elkaar is en de klant gelijk kan bestellen. Daarna word ik gebeld door de administratie of ik wat facturen wil bekijken en accorderen
 • P&O stuurt mij een e-mail dat er een CV binnen is die interessant is voor een openstaande vacature. Ik bekijk de CV vluchtig en besluit dit tot later op de middag te laten liggen, dan heb ik meer tijd.
 • Balen! Een collega belt dat deze verkouden is en toch voor de zekerheid een test heeft aangevraagd, zeker doen, ik vraag of het lukt vanuit thuis en of ik zaken kan overnemen. Gelukkig blijft het bij een verkoudheid en een negatieve test.
 • Om 14:00uur loop ik een rondje door het pand, kijk even of er nog bijzonderheden zijn en zeg mijn collega’s gedag. Ik rij richting school, ik haal mijn jongens elke dag uit school, rij met ze naar huis, drink een kopje koffie en neem de dag met ze door.
 • Als er geen bijzonderheden zijn start ik de laptop op en werk vanuit thuis verder aan het verslag wat ik nog af moet maken, ondertussen gaat mijn telefoon en belt een klant met een vraag. Ik maak mijn verslagen af, beantwoord de e-mails en zorg ervoor dat de geleverde orders in de facturatie komen te staan. Ook bekijk ik de CV van eerder die dag en reageer naar PZ dat ik graag het gesprek aan ga met deze kandidaat.
 • Eind van de dag bel ik nog even met kantoor, hoe is het gegaan, is het gelukt allemaal, zijn er nog dingen die ik moet weten?
 • Bedankt voor vandaag en tot morgenvroeg!

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie

Het allerbelangrijkste is dat je passie hebt voor je werk en je geniet van wat je doet.

Daarnaast is een

 • Hands on mentaliteit van belang
 • Verantwoordelijkheid nemen op de juiste momenten.
 • Creatief zijn
 • Overzicht houden
 • Prioriteiten stellen
 • Leergierig zijn
 • Doorzettingsvermogen hebben, is zeker in de techniek enorm belangrijk
 • & een gezonde dosis humor!
IJffel van Kunststof

Als vrouw word je in de techniek met regelmaat met verbazing of verwondering behandeld. Persoonlijk kan ik er heel blij van worden als ik een relatie met mijn kennis kan verwonderen. Soms is het ook jammer hoe mensen kunnen reageren op een vrouw in de techniek, en dan is het fijn om gewoon even met je collega’s te kunnen lachen over wat je nu weer meemaakt.

Wat zijn jouw grootste overwinningen geweest in je carrière?

De grootste overwinning in mijn carrière is dat ik nu als Vestigingsmanager werk, dat ik deze baan aangeboden heb gekregen en terug gevraagd ben is natuurlijk een grote eer.

Daarnaast ben ik het bewijs dat werken in een belangrijke functie en een gezin hebben zeker wel te combineren is. Als je hard werkt en laat zien wie je bent dan komen de juiste mensen vanzelf op je pad en krijg je die erkenning die je verdient.  

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook de techniek in wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Kijk waar je interesses liggen, volg je gevoel, en stel jezelf de vraag waar word ik blij van? Zonder passie kom je er niet, zodra je weet waar je passie ligt, dan houdt niemand je tegen!

Wat vind jij belangrijk om mee te geven aan starters in de techniek?

Het is echt de leukste wereld om in te vertoeven, je kan zoveel leren, en zo ontzettend veel creativiteit kwijt. De meest bijzondere gave dingen worden er gemaakt in de wereld van de techniek.

Vrouwen kunnen veel leren van mannen en vice versa, feit is dat we elkaar keihard nodig hebben!

Heb je tot slot nog een advies die je wilt meegeven voor mensen die graag in de techniek willen werken?

Van vrouw tot vrouw zou ik graag willen benoemen; verdiep jezelf alvorens een gesprek aan te gaan, zoek uit waar je recht op hebt. Zet voor jezelf op papier wat je wel en niet wilt, maak keuzes die voor jou haalbaar zijn. Blijf bij jezelf en doe niet te veel concessies, vooral niet als je net als ik een gezin combineert met een belangrijke voorbeeldfunctie.

Het is belangrijk dat je vooraf duidelijke afspraken maakt maar geef ook aan wat jij het bedrijf kan bieden! Het is geven en nemen in iedere relatie zo ook die tussen werkgever en werknemer.

Wij vrouwen moeten durven vragen om die beloning die we verdienen. Als je weet wat je kan en waard bent, dan sta je volstrekt in je recht om het te vragen, maar dan moet je het wel vragen.

Wees trots op wie je bent en wat je doet, en draag dit ook uit, bescheidenheid is mooi maar niet als je ambities hebt.

De volgende kanttekening wil ik wel maken; alleen door heel hard werken en inzet ben ik gekomen waar ik nu ben. We kunnen als mens niet verwachten dat we alles kunnen krijgen zonder daar effort voor te brengen. Mijns inziens zegt het geslacht niets over de geschiktheid voor een functie, het resultaat en inzet doet dit wel!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Heeft het verhaal van Ilona jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek. 

 • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
 • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
 • Of  zoek je een opleiding als zij – instromer?
 • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Wij zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.