Hoi! Ik ben Chantal Slegers
35 jaar en afgestudeerd op het MBO als interieurstyliste aan het Koning Willem 1 College in Den Bosch en als meubelmaker op het ROC in Helmond. Momenteel ben ik nog druk bezig met mijn afstudeerproject voor mijn opleiding Technisch docenten 2de graad aan de PTH in Eindhoven.

Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?
Mijn vader was een groot voorbeeld voor me. Hij had een bouwbedrijf en ik heb jaren geroepen zijn bouwbedrijf over te willen nemen. Ik ging in de weekenden en vrije schooldagen met hem mee de bouw op. Ik was helemaal in mijn nopjes toen we thuis zelf een eigen huis gingen bouwen. Ik hielp overal aan mee. Niets was te zwaar of te gek.
Dat ik iets met mijn handen wilden gaan doen was denk ik voor mijn ouders wel al heel vroeg duidelijk. Leren was niet mijn ding, maar werken kon ik wel. Toen ik 13 was moest ik mijn keuze maken op het VMBO (basis), ik naar de afdeling bouw. Mijn beste vriendin ging met mij mee. Gelukkig waren we in totaal met 4 dames op de LTS die de bouwrichting kozen. De docent waren enthousiast en herkennen mij nog steeds als ik door het dorp loop.
Ik wilden graag verder in de bouw, maar wat precies werd steeds onduidelijker. Architect was ook wel gaaf, alleen tijdens een stage bij een architect bureau was ik niet meer zo enthousiast en liet ik het voor wat het was. Uiteindelijk wilden ik graag binnenhuisarchitect worden. Dit pasten ook erg bij mij zeiden mijn ouders altijd. Alleen had ik VMBO-basis en kon ik niet naar een MBO 4 opleiding. Dus besloot ik (samen met mijn vriendin) voorkennis op te gaan doen voor de uiteindelijke opleiding. Dus ging ik de opleiding meubelmaker doen. Wat een leuke opleiding, maar wel saai zonder meerdere dames.
Uiteindelijk was mijn MBO-opleiding op zak en kon ik naar de MBO-4 opleiding in Den Bosch. Interieurstyliste. Deze opleiding was ontzettend leuk en creatief. Ik haalde deze opleiding met het gezegde ‘2 vingers in mijn neus’.
Na diverse tussenjaren en zoekende naar wat ik uiteindelijk wilden gaan doen met mijn carrière ben ik een HBO-opleiding gaan volgen aan de PTH in Eindhoven, Technisch docent. Als enigste dame weer. Maar dit maakt voor mij geen verschil meer. Ik ben het gewend. Ik denk dat ik gelukkiger word van een klas met mannen dan een volle klas met vrouwen. Mannen zijn toch wat rechter voor hun raap. Daar pas ik precies tussen.
Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?
Ik ben BWI (bouw, wonen en interieur) docent op de middelbare school, Hub van Doornecollege, in Deurne. Ik werk hier nu 3 jaar en ga dit jaar mijn studie afronden.
Ook ben ik leerlingenbegeleider , mentor en vakgroepvoorzitter.
Ik werk voornamelijk met mannelijke leerlingen, al heb ik wel enkele dames ondertussen. De dames zien mij hopelijk als rolmodel. Hier gaat dan ook mijn afstudeerproject over.
Mijn 3 naaste collega’s zijn ook mannen. Erg gezellig en ik heb er top collega’s aan. Op de afdeling techniek waar ook de BETA-vakken worden gegeven zijn er laatste jaren enkele vrouwelijke docenten bij gekomen. Dit vind ik erg positief. Het is goed voor de groepsdynamiek.
Ik geef voornamelijk les aan leerjaar 3 en 4. Maar ook geef ik les aan leerjaar 2 die eens per week komt snuffelen bij de diverse vakgroepen bij ons op school. Je geeft hier uitleg over het werkstuk wat je met ze gaat maken en laat zien wat mijn afdeling BWI inhoudt. Halverwege van leerjaar 2 maken leerlingen dan een definitieve keuze naar welke vakgroep ze willen gaan. Een belangrijke keuze voor de leerlingen maar ook voor ons als docenten.
Hoe ziet een dag op je werk eruit?
Ik werk 3,5 dag. Want ik heb ook nog 2 jonge kinderen die op de basisschool zitten. Mijn werkdag is van 07.30 tot 17.00 uur. De lessen beginnen om 08.30 uur tot maximaal 16.10. Maar niet iedere dag sta je alle uren voor de klas. Je hebt natuurlijk ook nog voor- en nawerk van de lessen. Ook moet je als mentor en leerlingenbegeleider nog diverse taken naast je lessen verzorgen.
Zoals ik al omschreef geef ik de lessen bouw, wonen en interieur. De bouw is breed, dus er worden ook vele diverse lessen gegeven binnen mijn vakgroep. Van metselen tot schilderen en van tegelzetten tot houtbewerking.
Je bent een beetje van alle markten thuis al BWI-docent. Al heeft iedereen wel zijn eigen specialisatie. Ik vind het erg leuk om machinale les te geven of te timmeren met leerlingen. Ook het stukje afwerken en design is op mijn lijf geschreven. Schilderen en (digitaal)ontwerpen is dan ook echt ontzettend leuk.
De innovatie gaat hard binnen de bouwwereld. Dit is iets waar je rekening mee moet houden. Zo heb ik laatst nog een cursus gedaan voor 3d printen. Dit is een onderdeel wat we sinds afgelopen jaar nieuw in ons PTA hebben opgenomen.
De dagen voor een docent zijn nooit hetzelfde. Iedere dag is anders. De leerlingen hebben hierin ook een belangrijke rol.
Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie
-Pedagogisch goed onderlegd.
-Het kennen van vakinhoudelijke handelingen
-Bouwachtergrond
Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?
Contact opnemen met een HBO opleiding voor leraar 2de graad. Tegelijkertijd kun je al opzoek naar een school waarbij je aan de slag kan gaan. Doordat er veel leraren te kort zijn, zijn er veel vacatures en kun je vaak al aan de slag voordat je je studie hebt afgerond.
Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven?
Ga je dromen achterna. Ik ben blij dat ik in de techniek zit. Dit maakt mij gelukkig. Er zijn vele banen in de techniek. Dus: doe waar je blij van wordt want werken moeten we nog zolang. Ga het gesprek aan met bontgenoten.
Heeft het verhaal van Chantal jou enthousiast gemaakt om óók toe te treden tot de techniek?
Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek en technische bedrijven. Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én technische bedrijven die graag techniekvrouwen verwelkomen.
- Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
- Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student of zij instromer?
- Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?