Menu

Hoi! Ik ben Annemieke van Schie
Studie: Mariene Biologie
Functie: ZZP -er W&T Onderwijs

Vertel eens; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Als wetenschapper op onderzoek vaartuigen van het NIOZ(Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee), kom je in allerlei onverwachte situaties terecht, waarin je niet even naar een bouwmarkt kunt stappen voor materialen. Alles moet al aan boord mee zijn en als het er niet is, zal je het zelf moeten kunnen maken. Als iets niet werkt, kun je er niet met je garantie bewijs mee terug naar de leverancier. Je zult het euvel ter plekke moet oplossen en wel onder de omstandigheden op zee die op dat moment heersen. De technici op dit soort schepen zijn in een woord; geweldig! Praktisch, oplossend vermogen, creativiteit, meedenkend, wat de ogen zien maken de handen, alles, het hele pakketje, dag en nacht door, bij storm en regen en midden in de nacht. Groot respect voor deze vrouwen en heren dus, zoals ik het zie zonder hen geen wetenschap.

Als docent kwam ik ook te werken voor het vak Mens en Techniek voor brugklassers. Ik merkte dat kinderen uit groep 8 van verschillende scholen met verschillende basisvaardigheden de middelbare school binnen stroomden, zo viel het mij op dat;

  • Sommige kinderen konden een werktekening met maatvoering zelfstandig lezen en ermee werken
  • Anderen kinderen zagen een tekening met maten en schalen voor het eerst
  • Verder kwam ik kinderen tegen die konden; figuurzagen, gaten op de juiste plekken boren en losse onderdelen in elkaar plakken of solderen
  • Anderen kinderen hielden pas voor het eerst basisgereedschappen in handen

Dat deed mij beseffen dat W&T onderwijs vanaf groep 3 al een belangrijk onderdeel zou moeten zijn van het curriculum, zodat elke 12 jarige met gelijke kansen en vaardigheden het middelbaar onderwijs in kan stromen. Of je nu een goed kan denken of handige handen hebt, de basis is dan in ieder geval voor iedereen gelijk!

Sterk techniek onderwijs

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Zeker wel! Mijn huidige functie als zelfstandig ondernemer werk ik in opdracht zoals; de PABO’s , scholen, naschoolse opvang, activiteitencentra, gemeentes, kenniscentra en landelijke en regionale wetenschap knooppunten. Via deze kanalen krijg ik vragen die kunnen variëren van een activiteit, projecten van weken tot aan het inhuren voor het geven van lessen voor een periode van een aantal weken. Door de diversiteit aan vaardigheden doe ik allerlei opdrachten die draaien om Wetenschap en Technologie.

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Dat is lastig te omschrijven omdat letterlijk geen dag hetzelfde is. Het is ofwel rennen, hollen en vliegen om afspraken te halen en de juiste materialen in te pakken of het is soms ook wachten en staren naar de mailbox en LinkedIn napluizen. Ik zorg altijd dat elke opdracht goed wordt uitgevoerd, dat levert nieuwe aandacht en kansen op voor nieuwe projecten.  Verder zorg ik dat ik op de hoogte blijf van nieuwe landelijke ontwikkelingen en initiatieven.

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie?

Een beetje een ADHD-er zijn, kan helemaal geen kwaad. Eigenlijk sta ik altijd ‘aan’ en heb ik altijd al mijn voelsprieten uitstaan. Mijn handen jeuken bij het zien van nieuwe technieken en voor mij onbekenden werkstukken. Die ik dan ook zo snel mogelijk wil beheersen.

Overzicht hebben is belangrijk, er is niets ergers dan met lege handen staan tijdens een opdracht omdat je van te voren niet goed je materialen hebt ingepakt.

Logistiek een ster zijn, kunnen plannen, verantwoordelijkheid nemen, volgens afspraak werken en altijd kwaliteit leveren die boven verwachting is.

Interview Vrouwen in de Techniek

Een stapje harder lopen indien nodig en dat met liefde doen, heel flexibel zijn, klantvriendelijk blijven zonder jezelf tekort te doen. Nieuwsgierig zijn naar het werk van anderen binnen de W&T Wereld, veel deelnemen aan symposia en kenniscafe’s. Open zijn over je projecten en alle inzichten en kennis willen en kunnen delen, dat is belangrijk.

Als iemand ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Het heeft mij enorm geholpen dat ik na(ast) mijn wetenschappelijke studie ook een lerarenopleiding heb gedaan. Dat opent vele deuren in de onderwijs wereld, je hoeft er niet perse mee voor de klas te staan als docent. Het geeft je toegang tot de wereld der auteurs van lesboeken, het helpt je bij het vertalen van overheidsbeleid naar de praktijk, je kunt met betrokken dezelfde taal praten met betrekking tot lesplannen en leerdoelen en je kunt starten als ‘ kennismakelaar’.

Verder heel veel vlieguren maken, alle opdrachten aanpakken, veel beginners fouten kunnen maken en willen leren van de fouten die je maakt. Investeren dus, in tijd, in materialen, in je netwerk, in je aanbod aan werkstukken en eigenlijk in heel veel tegelijk. Het duurt even voor je de vruchten kunt plukken van al je harde werk. Maar als het dan eenmaal loopt en je netwerk begint warm te lopen voor jou dan  krijg je opdrachten die ontzettend gaaf zijn. 

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven? Kan voor een student zijn, startende vrouw óf zelf een zij – instromer die aan een baan in de techniek denkt

Als;

  • jij beeldend kunt denken
  • jouw handen kunnen meedenken met je hoofd en andersom
  • je denkt in oplossingen
  • je het leuk vindt om logisch te werken
  • je oorzaak en gevolg goed kunt inschatten en begrijpen

Ja, stap dan zeker de wereld van de techniek in!

Vind je het daarbij ook leuk om werkende technology uit te leggen en inzichtelijk te maken voor anderen? Combineer dan jouw gaven met die van onderwijs makers en onderwijs gevers.

” Twijfel nooit aan je eigen kennis en kunde, alles is te leren. Zolang het je meer energie geeft dan dat het je kost, weet je zeker dat jij de goede keuze maakt!”

Annemieke van Schie

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ben ook enthousiast geworden om toe te treden tot de techniek?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek. 

  • Zoek jij een goede werkplek in de techniek?
  • Benieuwd welke opleidingen er voor jou beschikbaar zijn als startende student?
  • Of  zoek je een opleiding als zij – instromer?
  • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Wij zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.