Menu

Hoi! Ik ben Chieneke van Straten Designer waterglijbanen en speelstructuren

De studie die ik heb gevolgd is: Industrieel Product Ontwerpen Rotterdam

 

Vertel eens Chieneke; hoe ben jij in aanraking gekomen met techniek?

Als kind was ik al gek op knutselen. Mijn broertje had vroeger een timmerset voor kinderen en ik vond het echt geweldig om daar mee te spelen. Op de middelbare school kregen we het vak techniek en dat was ook 1 van mijn lievelingsvakken. Ik weet nog dat we een keer een brug moesten maken van karton en dat die van mijn groepje zo sterk was dat hij ons eigen gewicht kon houden.

Bij het kiezen van een vakkenpakket heb ik gekozen voor natuur en techniek/ natuur en gezondheid. Helaas zat hier het vak techniek niet meer bij. Na mijn opleiding heb ik heel erg getwijfeld welke opleiding ik zou doen. Een creatieve opleiding waarbij ik met mijn handen bezig zou zijn leek me namelijk wel erg leuk, maar de kunstacademie trok me dan weer helemaal niet. Ik wilde wel iets maken wat ook nuttig is. Toen ik naar een open dag ging in Amsterdam, voor een totaal andere opleiding, kwam ik per toeval uit bij de opleiding product design. Ik was meteen enthousiast. Ze vertelde dat er in Rotterdam ook een vergelijkbare opleiding was, maar dat die wat technischer was dan deze. Aangezien ik vlakbij Rotterdam woonde op dat moment, besloot ik om bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen een meeloopdag bij te wonen. Hierbij kregen we de opdracht om een tool te ontwerpen waarmee je gemakkelijk een sinaasappel zou kunnen schillen. Na deze dag wist ik zeker dat dit mijn opleiding zou zijn. Dat technische trok me juist meer aan en dit was precies het nuttig creatief bezig zijn, wat ik zo graag wilde. 

Nu zijn we reuze benieuwd wat jouw functie inhoudt, kan je daar eens meer over vertellen?

Het bedrijf waar ik werk, Watergames & More, realiseert turn-key waterprojecten. Dit varieert van waterglijbanen tot waterspeelstructuren tot interactieve waterspeelplaatsen. Samen met mijn collega Kirsten houd ik me bezig met de complete uitwerking van het ontwerp van de waterglijbanen en waterspeelstructuren. Van de opdrachtgever krijgen wij gebouw modellen en de wensen/ eisen mee. Aan de hand hiervan proberen wij een zo leuk mogelijk ontwerp te maken. Na goedkeuring van het ontwerp werken we deze helemaal uit zodat hij geproduceerd kan worden. Naast het uittekenen van de glijbaandelen, tekenen we ook de staalconstructie uit. Hierbij kan je denken aan de trap naar een glijbaan toe, maar ook de ondersteuningen waar de glijbaan aan hangt. Zodra het ontwerp productieklaar is, worden de verschillende onderdelen geproduceerd. Wij zullen dan vervolgens een compleet tekenpakket maken, waarin duidelijk gemaakt wordt hoe onze montageploeg de glijbaan/speelstructuur op locatie moet monteren.

Wanneer een glijbaan/speelstructuur helemaal gemonteerd is, komt het leukste deel van ons werk. Dan mogen wij naar locatie gaan om de glijbaan te testen. Naast dat dit natuurlijk hartstikke leuk is, geeft dit ons ook inzicht in hoe bepaalde keuzes van het ontwerp, invloed hebben op de glij ervaring.

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Geen enkele dag is hetzelfde bij ons. Het is op het moment lekker druk, waardoor we elke dag met andere projecten bezig zijn. Nadat we koffie gehaald hebben kijken we naar ons lijstje met lopende projecten en bekijken we welke op dit moment de meeste prioriteit hebben. Dit kan variëren van het maken van een ontwerp voor een offerte  tot het maken van de montagetekeningen. Wat er op dat moment boven aanstaat, daar ga ik aan werken. Vandaag ga ik bijvoorbeeld werken aan de montagetekeningen voor een heel groot project in Duitsland. Als ik dit af heb ga ik verder met een ontwerp van een glijbaan met platform wat iets aangepast moet worden.  Deze afwisseling vind ik ook juist fijn.

Tussen het werk door is het ook gewoon gezellig op onze afdeling, maar ook binnen het hele bedrijf. Ik heb het echt enorm naar mijn zin hier.

Naast een opleiding, welke vaardigheden zijn er nodig in jouw functie

Naast dat je goed in 3D programma’s moet kunnen werken, moet je technisch inzicht hebben. Je moet communicatief sterk zijn, aangezien je zelf ook veel in contact bent met de opdrachtgevers. Daarnaast moet je stressbestendig en snel kunnen schakelen. Er lopen  altijd meerdere projecten tegelijkertijd, waardoor je soms per dag ook met meerdere projecten tegelijk bezig ben.

Wat ook handig is in onze functie, is dat je kan zwemmen :p aangezien wij vaak in zwembaden komen en glijbanen mogen testen.

Als iemand na het lezen van jouw verhaal ook jouw richting op wilt, wat moeten ze dan hiervoor doen?

Je moet een opleiding doen in de richting van Industrieel product ontwerpen of werktuigbouwkunde. Daarnaast moet je goed werken aan je 3D ontwerp skills. Verder volgt de rest vanzelf wanneer je in deze branche terecht komt en leer je elke dag weer iets nieuws.

Heb je tot slot nog een advies dat je wilt meegeven?

Toen ik aan mijn opleiding begon zat ik met maar 7 andere meiden in het eerste jaar, wat bestond uit ongeveer 60 eerstejaars. Toen ik afstudeerde waren dit er in verhouding al veel meer. Techniek is al lang niet meer alleen voor mannen het is belangrijk dat je gewoon doet wat je leuk vind en waar jouw passie ligt. Bedrijven kijken naar wat je kunt en niet naar wat voor geslacht je heb. Bij Watergames & More bestaan onze design afdeling uit mij en Kirsten, 2 vrouwen. En ons bedrijf is trots op onze design afdeling. Wij doen ons werk met veel passie en plezier en dat is waar het om gaat.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sluit jij je ook aan bij ons platform? Als studente, techniekvrouw, werkgever op opleider?

Vrouwen in de Techniek is hét platform voor vrouwen in de techniek.  Hier vind je de mooiste verhalen, inspiratie, tips & tricks én advies over werken en studeren in de techniek en meer:

  • Vindt de beste opleiding voor jou als techniekvrouw in spé.
  • Kom in contact met werkgevers die écht klaar zijn voor techniekvrouwen.
  • Advies nodig als zij – instromer?
  • Of ben je een technisch bedrijf dat graag méér vrouwen in haar workforce heeft?

Neem gerust contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.